Monday 20 April 2015

UDANG MASAK HIJAU SEDAP












SALAM  SEMUA!




NIKEE MINTA MAAF KERANA AGAK LEWAT MEMASUKKAN FOTO-FOTO MASAKAN TERKINI DARI LAMAN..YG JELASNYA KESIBUKAN MENGATASI SEMUANYA...RASA SEDIKIT PENAT TAHUN 2015 NI DENGAN TUGASAN MENJADI SUPIR NON STOP NIE...


BILA TERPANDANG FOTO DI ATAS PASTI RAMAI TERFIKIR SEDAP KE MASAKAN INI...MEMANG SEDAP DI MAKAN BERSAMA NASI TOMATO, LEMAK,SERTA NASI MINYAK,BERYANI SERTA PILAF BIASA.


JADI KLU TAK CUBA..TAKKAN TAHU HASILNYA! JOM MASAK!








500 G UDANG BESAR@ UDANG HARIMAU-BERSIH BELAH BELAKANG

BAHAN TUMISAN;#

1 BIJI BAWANG HOLLAND
4 BIJI BAWANG PUTIH
SEDIKIT HALIA-TAK LETAK PUN TAKPER
1 CM BELACAN BAKAR
20-30 BATANG CILI HIJAU BESAR- BUANG BIJI


4  SUDU BESAR MINYAK SAPI@ MENTEGA
GARAM
GULA
PERISA
4 SUDU BESAR TAIRU@YOGURT@SANTAN
AIR SEDIKIT


#SEMUA  INI DI KISAR HALUS @ TUMBUK HALUS.


HIASAN:1 TIN KECIL KACANG PEAS
1/2 BIJI BAWANG KUNING BESAR- HIRIS BULAT.



CARA;


PANASKAN MINYAK......TUMIS BAHAN YG DI KISAR SAMPAI WANGI....DAN BERTUKAR GELAP....MASUKKAN GULA,GARAM,ASAM KEPING,PERISA GAUL MESRA.
MASUKKAN UDANG TADI....MASA NI GAUL BERSAMA BAHAN TUMISAN DALAM 2 MINIT..MASUKKAN AIR SEDIKIT BERSAMA TAIRU..KACAU SEBATI.

APABILA UDANG EMPUK SERTA KUAH SEDIKIT KERING,MASUKKAN PEAS SERTA BAWANG KUNING.GAUL SEBENTAR...

KECAP RASA DAN ANGKAT SERTA HIDANGKAN..........













 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...