Wednesday 11 May 2016

QUICHE TUNA PEDAS TANPA KRIM













SALAM  SEMUA!





PASTRI YANG DI QUICHE ATAU TART SAVERI AMAT SESUAI DI SEDIAKAN UNTUK MINUM PETANG ATAUPUN MAJLIS RINGKAS YANG MANA PASTRI INI SENANG DI MAKAN.IANYA JUGA DI GELAR SEBAGAI FINGER FOOD..


UNTUK KALI INI,NIKEE MENGGUNAKAN SWEET PASRTY DOUGH YANG DI JUAL DI PASARAYA.ANDA JUGA BOLEH MEMBELI DOH SEPERTI KAWAN DAN DI KEDAI PEMBEKAL  BAHAN-BAHAN BAKERI ASAS.


UNTUK TUNA PULA..NIKEE MENGGUNAKAN JENAMA AYAM YANG PEDAS.ANDA HANYA PERLU MENAMBKAN SEDIKIT BAWANG BESAR CINCANG ATAUPUN SEDIKIT HIRISAN DAUN BAWANG SEGAR ATAUPUN HIRISAN DAUN KUCAI....





JOM KITA SEMAK RESEPI DI BAWAH...





 












1 KEPING BESAR DOH SIAP PASTRI MANIS


INTI;


2 TIN KECIL TUNA PEDAS CAP AYAM
DAUN BAWANG- CINCANG @ BAWANG CINCANG

- SATUKAN DAN KETEPIKAN

2 BIJI TELOR AYAM






CARA;



SEDIAKAN DOH PASTRI DAN MASUKKAN KE ADUAN TART BESAR.....


BAKAR 10 MINIT.....CUCUK PERMUKAAN DOH TADI.


ANGKAT SEJUKKAN..


APABIAL KULIT TAT SEJUK....
MASUKKAN INTI TUNA YANG  DI SEDIAKAN...

RATA-RATAKAN..PECAHKAN TELOR AYAM DI DALAM BEKAS LAIN.....KEPOK SAMPAI SEBATI...TUANGKAN ADUNAN TELOR YANG DI LETAKKAN SEDIKIT GARAM.....

LAKUKAN SAMPAI HABIS DAN BAKAR PADA SUHU 170C SEHINGGA KUNING KEEMASAN...






SELAMAT MENCUBA!






 

















 




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...