Sunday 8 May 2016

RED RUBY











SALAM SEMUA!







RED RUBY ADALAH SALAH SATU PENCUCI MULUT DARI NEGARA THAI YANG SENTIASA MENJADI KEGEMARAN NIKEE...AMAT MUDAH UNTUK DI SEDIAKAN....SELAIN DARIPADA RED RUBY...BEBERAPA PEMANIS MULUT SEPERTI SEKAYA LABU...UBI KAYU SIRA BERSANTAN,JALA MAS ,BUNGA TANJUNG ADALAH MAKANAN PEMANIS MULUT YANG POPULAR DI SANA....


PADA KAMI RAKYAT KELANTAN,MANISAN INI ADALAH SESUATU YANG BIASA DAN SENANG DI DAPATI SEKITAR KOTA BHARU...SELAIN PULUT MANGGA....LAI CHE KANG ALA-ALA SIAM...JUGA FEMES



















 












PADA YANG INGINMENCUBA.....JOM SEMAK RESEPI..RASANYA INI ADALAH RESEPI KEDUA ..............





 












1 KAMPIT KECIL TEPUNG UBI KAYU- AMBIK SEPARUH LETAKKAN DALAM PLASTIK ...
1 BIJI KECIL UBI SENGKUANG BIASA- DADU-DADUKAN HALUS
SEDIKIT PEWARNA MERAH


#SATUKAN UBI SENGKUANG DADU BERSAMA PEWARNA MERAH DAN BIARKAN -30 MINIT



CARA;

SATUKAN RED RUBY BERSAMA TEPUNG YANG DI DALAM PLASTIK TADI...KOCAKKAN PLASTIK SAMPAI TEPUNG MENYALUTI UBI TADI....

PANASKAN AIR DI DALAM PERIUK TUNGGU HINGGA MENDIDIH...

APABILA MENDIDIH MASUKKAN RED RUBY ...KE DALAM AIR REBUSAN...TUNGGU SAMPAI RED RUBY TIMBUL KE ATAS DAN ANGKATKAN ..TERUS LETAKKAN KE DALAM MANGKUK YANG BERISI AIR MASAK BIASA..LAKUKAN SAMPAI HABIS.



KUAH:



500ML SANTAN PEKAT
2 HELAI DAUN PANDAN
SEDIKIT GARAM
1 /2 CAWAN GULA PASIR- JIKA KURANG MANIS TAMBAHKAN GULA
SEDIKIT AIR BANCUHAN TEPUNG JAGUNG@ UBI- UNTUK LIKATKAN KUAH SEDIKIT.



#MASAKKAN DI ATAS DAPUR SAMPAI LIKAT DAN KETEPIKAN


BAHAN SAMPINGAN:


NANGKA
SAGOO MATA IKAN-JIKA SUKA
SELASIH- JIKA SUKA
AIS CERUK@PARUT
SEDIKIT SUSU PEKAT MANIS- UTUK DI SIRAM DI ATAS



CARA MENYEDIAKAN RED RUBY:


LETAK RED RUBY& AIS...DI IKUTI BAHAN-BAHAN LAIN...LETAKKAN KUAH SANTAN..
NANGKA SERTA SIRAMAN SUSU PEKAT...
SEDIA UNTUK DI NIKMATI...











SELAMAT MENCUBA!



 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...