Monday 9 May 2016

TELOR ITIK TIGA DAUN













SALAM   SEMUA!








SIAPA SUKA MAKAN TELOR ITIK.......TELOR ITIK PALING SEDAP DARI TELOR AYAM.....TEKSTURNYA YANG LAGI KENTAL DAN UTUH...
TELOR ITIK SEDAP DI GUNAKAN DALAM KUIH-KUIH AKOK,KUIH TANJUNG,DAN BAULU...
 UNTUK RESEPI KALI INI..NIKEE BERKONGSI RESEPI DARI WAE..YANG MANA KAMI SELALU MENYEDIAKANNYA UNTUK MASAKAN DI TENGAHARI.BEZANYA WAE TIDAK MENGGEMARI TELOR ITIK MALAHAN TIDAK LANGSUNG MENYENTUNYA.

DAUN-DAUN YANG DI GUNAKAN DI DALAM RESEPI INI AMAT SEDAP,BERKHASIAT SERTA ENAK.
JOM SEMAK RESEPI;


















5 BIJI TELOR ITIK SEGAR
4 ULAS BAWANG MERAH KECIL-TUMBUK HALUS
1 /2 SUDU TEH SERBUK KUNYIT
4 HELAI DAUN KADOK- MAYANG HALUS
4 HELAI PUCUK UBI
SEDIKIT DAUN KUCAI@DAUN PUCUK MANIS
GARAM
LADA SULAH
MINYAK - UNTUK MENGGORENG TELOR



CARA;




PANASKAN KUALI NON STICK...


DALAM SATU MANGKUK BESAR SATUKAN SEMUA BAHAN,KEPOK TELOR SAMPAI BERBUIH....MASUKKAN TELOR KE DALAM PAN ......

MASAK SAMPAI GARING DAN PASTIKAN TUTUP PERMUKAAN ATAS PAN...TUNGGU SAMPAI GARING DAN TERBALIKKAN...

MASAK OMELETTE INI SEPERTI DI ATAS DAN HIDANGKAN PANAS...



SELAMAT MEMASAK!







 


 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...