Friday, 30 September 2016

APPLE TURNOVER..SIMPLE TAPI SEDAP......















SALAM SEMUA







RESEPI APPLE TURNOVER ADALAH SALAH SATU RESEPI MUDAH YANG SENANG UNTUK DI SEDIAKAN...
ANDA HANYA MEMERLUKAN APPLE SERTA KULIT PUFF PASTRY SEGERA....


SELAIN DARI ITU....ADA PELBAGAI CARA UNTUK MENYEDIAKAN INTI APPLE TURN OVER..
ADA KAEDAH HANYA MENGAULKAN SAHAJA APPLE BERSAMA GULA PERANG DAN BAHAN YANG LAIN... ADA JUGA MEMASAK DI DALAM KUALI UNTUNK INTI...

ADA JUGA INTI DI CAMPUR BERSAMA PISANG SERTA BERIS SEGAR....
ANDA JUGA BOLEH MENYEDIAKN INTI ANGKA SERTA CEMPEDAK BERSAMA INTI KASTAD MUDAH..














RESEPI:ALL RECIPES




I PAKET PUFF PASTRY- SUHU BILIK

INTI:



4 BIJI EPAL HIJAU- DADUKAN

4 CAWAN AIR
2 SUDU BESAR JUS LEMON
2 SUDU BESAR MENTEGA
1/2 CAWAN GULA MERAH
1 SUDU KECIL SERBUK KAYU MANIS
1 SUDU KECIL TEPUNG JAGUNG
1 SUDU BESAR AIR
1 SUDU KECIL ESEN VANILA



CARA:


PANASKAN OVEN PADA SUHU 200 C...

POTONG BUAH EPAL DADU HALUS DAN LETAKKAN KE DALAM BEKAS YG BERISI AIR YG DI CAMPURKAN JUS LEMON KETEPIKAN.

PANASKAN PAN..KUALI KECIL...LETAKKAN BUTTER DAN MASUKKAN GULA MERAH..SERBUK KAYU MANIS....SERTA BUAH EPAL TADI...MASAK DALAM 2 MINIT..MASUKKAN BANCUHAN 1 SUDU KECIL TEPUNG JAGUNG SERTA AIR..
GAULKAN MESRA....
SETELAH LIKAT ANGKAT DAN SEJUKKAN...


AMBIL KULIT PUFF POTONG EMPAT SEGI KECIL DAN LETAK INTI EPAL...SAPUKAN SEDIKIT AIR DI TEPI DAN BENTUKKAN MENJADI 3 SEGI..

ATURKAN DI DULAN PEMBAKAR DAN DALAM 2 INCH JAUH..SAPUKAN SUSU ATAU TELOR MERAH DI ATASNYA..

BAKAR PADA SUHU TADI SELAMA 25 MINIT.....SAMPAI MASAK GARING..


ANDA JUGA BOLEH MENYEDIAKN SUGAR GLAZE JIKA SUKA UNTUK DI LETAKKAN PADA..ATAS PERMUKAAN APPLE TURN OVER YG SUDAH SEJUK...



SUGAR GLAZE:




1 CAWAN GULA ICING
1 SUDU KECIL SUSU
1 SUDU KECIL ESEN VANILA..

GAULKAN KE DALAM MANGKUK KECIL....SAMPAI BERSATU...

TABURKAN KE ATAS PUFF TUNGGU SAMPAI KERING DAN HIDANGKAN...












No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...