SALAM..
N3 HARI MENARIK SIKIT...INILAH PUDING GULA HANGUS@ KARAMEL..MUNGKIN SEMUA KAT LUAR DAH PUN MENCUBA DAN TAHU BAGAIMANA NAK MENYEDIAKAN PUDING YG SIMPLE DAN SEDAP NIKAN?..
PUDING KARAMEL NIKEE MULA LIHAT MAMA MASAK DARI KECIL DAN SENTIASA MENJDI PEMINAT SETIA LAGI..ALHAMDULILILAH KERANA KESETIAAN ITULAH PUDING MEMANG MENJADI FAVORITE KAMI SEKELUARGA.
PADA KAK,MAKCIK@ SESIAPA YG DAH TAHU MASAK NI MESTI CUBA RESEPI MAMA YG SENANG DAN MUDAH SEKALI..LAYAN RESEPI DI BAWAH..
BAHAN;
10 BIJI TELOR AYAM
SEHELAI DAUN PANDAN-FRESH
1 TIN SUSU PEKAT 2 TIN AIR-Gunakan tin susu tadi utk menyukat air.
4 SUDU MAKAN TEPUNG JAGUNG @ KASTAD
SECUBIT GARAM
1 SUDU TEH ESEN VANILA
4-5 SUDU MAKAN GULA PASIR@ BROWN SUGAR-Dibuat karamel@gula hangus.
PENGUKUS UTK MENGUKUS
CARA MEMBUAT;
1- MULA-MULA DI PANASKAN AIR DLM KUKUSAN SAMPAI MENDIDIH
2- TUTUP PENUTUP KUKUSAN DGN KAIN SUPAYA AIR WAP TAK MASUK KE DALAM PUDING TADI\
3- MASAKKAN GULA HANGUS
TERUS DI DLM ACUAN KEK DAN BIARKAN SEJUK GULA TADI.
4- DI DALAM BEKAS YG LAIN ..PECAH TELOR TADI CAMPURKAN DGN SUSU PEKAT..KALAU IKUT MAMA
DIA GUNAKAN TANGAN DI CAMPUR PERLAHAN2...
5- DALAM BEKAS YG SAMA,MASUKKAN DAUN PANDAN TADI...KOYAKKAN DAUN TADI..GAUL SAMPAI RATA...MASUKKAN VAILLA ESEN.
6- CAMPURKAN 2 TIN AIR..DI SAMPING TU MASUKKAN SEKAI TP KASTAD GAULKAN PERLAHAN-SEBAB KALAU TERLAMPAU KUAT DI KOCOK2 TELOR TADI..NANTI BYK LUBANG UDARA APABILA KARAMEL MASAK..JADI KENA SELOW.
7- LAST SEKALI TAPIS KE DALAM LOYANG KEK YG ABER GULA HANGUS TADI.
8- SEBELUM MENGUKUS PUDING..TUTUP PERMUKAAN LOYANG KUIH TADI DGN CLING WRAP@ ALUMINIUM FOIL..DI CUCUK SUPAYA BERLOBANG SEDIKIT..KUKUSLAH SELAM 45- MINIT KE ATAS @ SAMPAI MASAK...
P/S; KALAU NAK PUDING NI FIRM KENA SEJUKKAN DULU DLM LOYANG TADI..DI PETI AIS.
-KALAU NAK TAHU KENAPE MAMA PAKAI DAUN PANDAN SBB NAK HILANGKAN HANYIR TELOR.
- KATA MAMA PUDING NI MEMANG SENDIRI MANIS..TAKYAH NAK TAMBAH GULA PUTIH DALAM ADUNANNYER..
ENJOY..
No comments:
Post a Comment