Monday 20 February 2012

PUDING PEACHES & PRUNES BERLAPIS....SOS KASTAD

    SALAM...

N3 HARI MASIH LAGI HAL PUDING..NI MENU HARI AHAD LEPAS...PUDING NI SEDAP DI MAKAN DENGAN VANILLA CUSTARD SAUCE...YUMMY!
     SEBENARNYER BANYAK LAGI FOTO-FOTO YG MASIH BELUM DI MASUKKAN DALAM. BLOG..MEMANG TENGAH BZY JAGA  BB CALEB..HISH MEMANG TENGAH NAKAL..NIE
CALEB NI TGH MAIN PSP & I PAD 2.......KLASS KAN ZAMAN KITA MANER ADER SEGALA BENDA CANGGIH YG MELALAIKAN NIE.....
     DAH SUDAH...KITA CITER PASAL PUDING NIE PULAK...PUDING NI SEBENAR BASIC PUDING YG MAMA NIKEE SELALU BUAT..BUKAN SUSAH PUN....TINGGAL LAGI BUAT PUDING JGN TERLEBIH AIR SUDAH TAKUT LEMBIKKAN....
UNTUK DAPATKAN RESEPI SILA LAYAN DI BWH....

BAHAN
RESEPI ASAL;MAMA NIKEE.

1 PAKET SERBUK AGAR-AGAR
1 TIN CLING PEACHES-SEJATKAN SIRAPNYER
1 PAKET GELATIN HALAL YG PLAIN-KOSONG TANPA RASA-boler gak guna yg dari jenama nona pilih perisa yg anda gemari.
2 SUDU BSR TPG KASTAD@JAGUNG
SECUBIT GARAM
1/2 CWN BUAH PRUNES-DI POTONG HALUS
PEWARNA PINK
1 SUDU TEH ESEN ROSE
1 SUDU TEH ESEN VANILA
1 BEKAS CASSEROL BERBENTUK OVAL@ACUAN YG ANDA SUKAI
1 GELAS AIR SIRUP PEACHES TADI
2 GELAS AIR
I CWN GULA
1/2 SUSU CAIR
1 BIJI KUNING TELOR
UTK  GELATIN
_1 PAKET GELATIN TADI CAMPUR DENGAN 800ML AIR&1/2 CWN GULA.

SAUCE CUSTARD-


1 TIN SUSU CAIR
2 SUDU BESAR TPG JAGUNG@KASTAD
1 SUDU TEH ESEN VANILA
1 BIJI KUNING TELOR-TAK LETAK PUN TAKPER.

CARA;

1-MULA-MULA SATUKAN AGAR2 TADI BERSAMA GULA,AIR SIRAP,AIR SERTA VANILA...MASAK SAMPAI MENDIDIH....
2-SETELAH ITU POTONG PEACHES TADI..IKUT YG DI SUKAI,NIKEE POTONG PJG2..MBIK BEKAS CASSAROL ATURKAN SEPARUH PEACH TADI DI DASAR MANGKUK TADI ..BUATLAH SECANTIK YG BOLEH
3-SETELAH TU,AMBIL AGAR YG DI MASAK TADI...TUANG SEDIKIT KEDLM MANGKUK..SEHINGGA MENUTUPI POTONGAN PEACHES TADI..MASUKKAN DLM PETI SEJUK..BIARKAN SELAMA 5MINIT@ LEBIH.
4-LEBIHAN AGAR2 TADI...MASUKKAN BANCUHAN TELOR,1/2 TIN SUSU CAIR BERSAMA TEPUNG KASTAD..KACAU SAMPAI RATA..JGN DI TINGGALKAN TAKUT JADI TELOR KACAU PULAK..APABILA DAH MENDIDIH LETAKAN SECUBIT GARAM PASTIKAN SEMUA SEBATI.
5-KECILKAN API...MBIK MANGKUK YG BERISI AGAR YG DISEJUKKAN  TADI.DALAM PADA ITU TAPIS DULU AGAR2 SUPAYA TIDAK ADER SISA TPG KASTAD YG BERGENTEL....PUDING NANTI CUN
6-TUANGKAN DLM BEKAS MANGKUK AGAR2  PERTAMA TADI.....PERLAHAN2...APABILE SUDAH OK..TABURKAN BUAH PRUNES TADI..ANGKAT DAN SEJUKKAN 5 MINIT DALAM PETI.
7- LAPISAN GELATIN ADALAH YG TERAKHIR;-
                  Panaskan campuran air.gelatin& gula..masak sampai likat masukkan pewarna pink dan perisa rose angkat...

8- APABILA LAPISAN KE2 DAH KERAS..GURISKAN DGN GARFU LAPISAN ATAS..TUANGKAN GELATIN TADI SLOWLY OK.....MASUKKAN JUGA BAKI PEACHES YG DI POTONG MEMENUHI SEGENAP RUANG LAPISAN PALING ATAS NI....SEJUKKAN SELAMA 4-6 JAM OK.

CARA BUAT KASTAD SOS;

   CAMPUR SEMUA BAHAN TADI..KACAU SAMPAI SEBATI PANASKAN PERLAHAN2 DI ATAS API YG MEDIUM HEAT SAMPAI PEKAT DAN LIKAT.....ANGKAT APABILA MASAK KETEPIKAN DAN SEJUKKAN DLM PETI AIS.
                                     ENJOYYY...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...