Thursday, 23 February 2012

KARI TULANG IKAN MERAH KERING....

SALAM.....
  HARI NI BARULAH BOLE  N3 GULAI KARI IKAN MERAH KERING NI...SEDAP GAK TENGAHARI SEMALAM MAKAN BERSAMA NASI PANAS....
  NIKEE RASA SEMUA ORANG SUKA DAN TAHU SESANGAT MCM MANER NAK MASAK GULAI KARI NI....
   JOMM LAYAN RESEPI NI MANER TAU BOLER MASAK ESOK @ LUSA......


BAHAN;

1 PKT KECIL SERBUK KARI IKAN ADABI
1 BIJI BWG MERAH BESAR
2 ULAS BWG PUTIH
4 CM HALIA 
2 SUDU TEH HALBA CAMPUR
1 TANGKAI DAUN KARI
200 ML SANTAN@ 1 KOTAK KECIK SANTAN KOTAK.
1 SUDU TEH SERBUK PERASA
1 SUDU KECIL GULA MERAH
1 SUDU KECIL GARAM
2 PKT TULANG IKAN MERAH,TALANG @ KURAU......
1 /2 CAWAN AIR.
1 SUDU MAKAN KERISIK.
4 BIJI CILI PADI. 2 SUDU MAKAN CILI GILING.
MINYAK UTK MENUMIS.
CARA;

1-CAMPURKAN SERBUK KARI KEDALAM MANGKUK KECIK+ SEDIKIT AIR.-KETEPIKAN.
2-BWG MERAH,BWG PUTIH DAN HALIA.TUMBUK HALUS-
3-AMBIK PERIUK MASUKKAN MINYAK,APABILA DAH PANAS,,MASUKKAN BWG TADI TUMIS SAMPAI GARING  MASUKKAN DAUN KARI. & HALBA CAMPUR.....TUMIS SEKETIKA..
4-APABILA DAH GARING MASUK CILI GILING TADI ...GORENG SAMPAI TERBIT MINYAK....
5-TAMBAHKAN BANCUHAN SERBUK KARI TADI..TUMIS LAGI...SAMPAI GARING DAH...
6-MASUKKAN SANTAN PEKAT TADI..PASTI GAUL SEBATI..TERUS ANDA MASUK PULA ,GULA MERAH DAN SERBUK PERASA,JGN LETAK GARAM DULU.
7-PABILA KUAH DAN SEBATI..MASUKKAN IKAN KERING TADI YG SIAP DIBASUH..
8-LAST SEKALI TUNGGU KUAH MENDIDIH DAN MASUKKAN  SEDIKIT 1/2 CAWN AIR JIKA  KUAH TERLAMPAU PEKAT...MASUKKAN KERISIK.
9-MASA NI BARU RASA MASIN KUAH...MASA NI BOLER DI MASUKKAN GARAM ,BUKAN APER TAKUT TERLEBIH MASIN......PADAMKAN API TABUR CILI PADI DLM KUAH TADI.










  

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...