SALAM...
SELAMAT PETANG..HARI NI FREE SIKIT SBB SEMALAM HARI MINGGU..NIKEE DAH BERPESTA DENGAN NASI KERABU..KETAT PERUT MAKAN JER..
PETANG NI BB CALEB BAIK SEKALI..TAPI PERANG JUGAKLAH BARU SEMANGKUK CICAH SOS CILI DI PECAHKAN....DEGIL ANAK LAKI LAH KATAKAN...
N3 KALI NI SIMPLE JER FOTO NI DARI BULAN LEPAS MASAK2 SEMPENA RAYA CINA...PUDING NI DI BAWA SEMASA MELAWAT PATI DI RUMAHNYER DI KLANG SEMPENA TAHUN BARU..
NAK SEDIAKAN TAK SUSAH TAPI BIASA BUAT PUDING NI KENA HATI-HATI SIKIT SEBAB BILA TERLEBIH AIR LEMBIK ...HMMMM! KALAU ADER TELOR TAK KACAU JADI LENGKONG LUMUT PULAK..
BAGI SAPER YG SUKA PUDING BOLER CUBA RESEPI NI..MERAH DAN MERIAH WARNANYER.
BAHAN;
1 Tin besar buahan campuran dlm tin.
1 pekat kecil serbuk agar@21g beratnya
1 gelas air fruits cocktail.
2 gelas air
1 gelas ais cream vanilla
1 sudu kecil esen vanilla
secubit garam-bagi lemak puding
sedikit pewarnA pink@ merah- NIKEE GUNA CHRISTMAS RED DR MASTERCHEF GEL COLOR.
Acuan agar2 yg anda minati.
1/2 gula pemanis rasa.
2 biji telor diasingkan putihnya.-mbil kuningnya shj.
CARA;
1-Masukkan fruits cocktail di dasar acuan dan di tekan sedikit-fruits tadi jgn lupa di tapis air gulanyer.
2-masukkan air cocktail...air putih bersama agar2 tadi didihkan dalam satu periuk..
3-apabila dah mendidih masukkan gula &; esen vanilla berserta ais cream tadi...serta secubit garam tunggu sampai ais cream sebati &; rasa manis bancuhan tadi..kalau masih kurang manis ajuz la gulanyer ya.
4-bancuhkan 2 biji kuning telor dalam bekas yg lain ,beat sedikit agak telor rata sendukkan bancuhan dlm periuk tadi sedikit bersama telur sambil dikacau tanpa henti..kalau tak jadi sramble eggs lak..
5-apabila telor sebati campurkan dalam bancuhan yg didalam periuk tadi kacau sampai mendidih dan likat sedikit.....angkat dari api ... dimasukkan pula pewarna merah tadi.
6- last tuanglah dalam acuan sampai penuh yer..sejukkan beberapa jam sebelum di hidangkan..
enjooyyyy.
No comments:
Post a Comment