SALAM...
SEMALAM TERINGINLAH NAK MAKAN TERUBUK MASIN SARAWAK..KEBETULAN KAK LINDA KE SANA..DIA MESTILAH BAWA BALIK SATU SBB DIA TAHU YG NIKEE MEMANG SUKA MASAK...
SEMALAM PIKIR PUNYA FIKIR NAK MASAK APERLAH..NIKEE MASAK JER MASAK LEMAK CILI PADI..
UTK MASAK CILI PDI NI..NIKEE RENDAMKAN DULU IKAN TERUBUK TU SBB NAK HILANGKAN RASA MASIN..
DAH TU NIKEE TOSKAN AIR..GORENGKAN IKAN SEPARUH GARING.....SBB DGN CARA MCM TU IKAN TETAP PEJAL APABILA DI MASUKKAN KE DLM KUAH NANTI...
JOM LAYAN RESEPI NI..
SEDAP...
BAHAN;
1 EKOR IKAN TERUBUK MASIN SARAWAK
3 ULAS BWG MERAH
2 ULAS BWG PUTIH
4 CM HALIA MUDA
4-5 BIJI CILI PADI
1 BTG SERAI-DITITIK
200ML SANTAN PEKAT
1 SUDU KECIL SERBUK KUNYIT.
SEDIKIT GARAM SERBUK PERASA
CARA;
1-BERSIHKAN IKAN..POTONG IKUT SUKA..GORENG SEPARUH GARING..
2-MASUKKAN SANTAN KE DLM PERIUK...SERAI YG DITITIK TADI..MASUK SEKALI BWG MERAH & PUTIH....DAN JUGA CILI PADI YG DI TUMBUK HALUS
3- HIDUPKAN API..PANASKAN SANTAN TADI SAMPAI MENDIDIH..MASUKKAN IKAN YG DH DI GORENG TADI...
4-TUNGGU KUAH SEBATI MASUKKAN SERBUK PERASA DAN GARAM.
5-BOLEH DI ANGKAT DAN DI HIDANGKAN DGN NASI PANAS..
SELAMAT MENJAMU SELERA.
P/S;IKAN KERING @ IKAN MASIN BASAH ELOK DI GORENGKAN DULU..SEBB MGG ELOK SEBELUM DIMASAK DI DLM KUAH SEBAB NK MENGELAKKAN IKAN HANCUR...
Assalam,
ReplyDeleteMohon izin puan utk copy gambar & resepi ini ke fanpage saya :)
Link blog puan turut disertakan.
Terima kasih
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152402071555284&set=a.10150534516360284.635374.324656380283&type=3&theater
sedapnye...
ReplyDeletesalam.
ReplyDeletemohon izin copy gambar. :))
Puan, saya nak share resepi ya. Terima kasih Puan.
ReplyDelete