Monday 12 March 2012

LAKSA SIAM

SEDAP
SALAM...

HAI ..APA KABAR?
HARI NI HUJAN DAN MENDUNG..RASANYER DAH HAMPIR SEMINGGU MACAM NI..
BADAN NI DAH MULALAH MALAS MASAK..MALAS NAK BASUH BAJU..SUPER MALAS..

ALHAMDULLILAH..RENCANA NAK KONGSI RESEPI BASI NI DAH LAMA TERPENDAM TAPI MALAS NK N3 KAN RESEPI LAKSA NI SEBAB BYK YG NAK DI TULIS..

JOM KITA RESEPI LAKSA YG LEMAK2 NI MEMANG SEDAP TUKAR2 SELERA SESEKALI SESEKALA...TA GITU..


BAHAN LAKSA;

1 BUNGKUS LAKSA BERAS-DIREBUS@ DICELUR

BAHAN ULAMAN;


TIMUN
BWG BESAR;DI HIRIS HALUS
TAUGEH
DAUN SALAD
DAUN PUDINA
BUNGA KANTAN
LOBAK MASIN@ CHOY POH.



BAHAN SAMPINGAN;

OTAK UDANG@ PETIS
SEDIKIT CILI PADI -DI TUMBUK HALUS
LIMAU KASTURI

BAHAN UTK KUAH LAKSA SIAM;

1 KG IKAN  KEMBUNG-DI REBUS DGN SEDIKIT AIR& LETAKKAN ASAM KEPING.
 300 ML SANTAN KELAPA PEKAT
200G BWG MERAH
75G BWG PUTIH
12 BIJI CILI MERAH BSR
12MM LENGKUAS MUDA
4 KPG DAUN LIMAU PURUT
3 BTG SERAI DI TITIK
12 MM BELACAN-BAKAR&hancurkan
100G UDANG KERING DI KISAR
1/2 AIR REBISAN IKAN
GARAM,SERBUK PERASA SECUKUPNYA

CARA;

1- ASINGKAN TULANG IKAN YG DIREBUS TADI..AMBIK ISI IKAN.
2- KISARKAN BWG2 TADI BERSAMA LENGKUAS MUDADAN CILI MERAH TADI.
3- CAMPURKAN KESEMUA DLM 1 PERIUK....DIDIH DI ATAS API YG SEDERHANA.
4- MASUKKAN PATI SANTAN DAN BAHAN PERASA APABILA KUAH SUDAH MENDIDIH..
5-CELURKAN LAKSA ..MASUKKAN DLM BEKAS YG SESUAI.
6-HIASLAH DGN ULAMAN TADI..ENJOY..


P/S;
UNTUK HIDANGAN BOLER GAK DI LETAK SEDIKIT KUNYIT TAPI NIKEE TAK BUBUH PUN ..ANDA BOLER LETAKKAN SEDIKIT DAUN KESUM DLM KUAH KALAU SUKA...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...