Saturday, 3 March 2012

PUFF PASTRY.... FRESH CREAM TOPPING WITH MARKISA CUSTARD

SALAM....MALAM NI NAMPAKNYA TAK DAPAT LA NAK LELAP KAN MATA..SEBAB BADAN NIKEE NI MASIH LAGI TERASA SENGAL2 SANGAT..PANADOL DAH DI TELAN DAH SEMALAM....SABAR...
YUMMYLICIOUS!!!



DALAM SAKIT-SAKIT NI..NIKE TERINGINLAH PULA NAK MAKAN CHOUX PASTRY YG  DI BUAT SENDIRI..DAH BYK KALI BUAT DAH CUMER..BILA BULAN TERANG SEDAP BUAT CHOUX PASTRY KEBETULAN LAK DI RUMAH ADER FRESH CREAM  HAAA! JADILAH

BAGI YG MINAT NAK BUAT CHOUX PASRY YG MUDAH NI..CUBA INTAI RESEPI  KAT BWH TU.

BAHAN;
RESEPI ASAL;RACHEL ALLEN


100G @ 31/2 OZ;PLAIN FLOUR@TPG GANDUM
SEDIKIT GARAM
150ML AIR BIASA
75G BUTTER TANPA GARAM-Kalau pakai yg dah ader garam takyah tak garam lagi yer.
3 BIJI TELOR AYAM


CARA;
1-  SATUKAN  AIR + BUTTER+ GARAM DI DLM PERIUK-DIDIHKAN SAMPAI GELEGAK
2-  APABILA DAH GELEGAK/DIDIH TERUS MASUKKAN TEPUNG TADI..KACAU LAJU2 SAMPAI DOH BERGENTEL KE SENDUK KAYU...JAUHKAN DARI API.
3-  SELEPAS TU TERUS MENGACAU..SAMPAI DOH SEDIKIT SEJUK...
4-MASUKKAN DOH DALM MESIN PEMUTAR...PUTARKAN SEHINGGA DOH  SEJUK..LEPAS TU MASUKKAN TELOR YG DI PUKUL SEDIKT,PUTARKAN DALAM 2-3 MINIT SEHINGGA DOH JADI DERKILAT DAN SEBATI.
5-  KAUP DOH DLM PIPING BAG@ SKUP SHJ MENGGUNAKAN SUDU MAKAN...PAIPKAN KE ATAS DULANG PEMBAKAR YG DI ALAS KERTAS MINYAK.
6- BAKAR  CHOUX PASTRY PD SUHU OVEN 200C SELAMA 20-25 MINIT
7-APABILA DAH MASAK ANGKAT & ISIKAN CHOUX PASTRY DGN INTI YG ANDA GEMARI

P/S; NIKEE AKAN BAKAR PUFF PD SUHU 200 SELAMA 15 MINIT..DAN TURUNKAN SUHU OVEN PD 180C BAKAR LAGI SELAMA 30 MINIT SEBAB NAK RINGAN PUFF.
SEBELUM BAKAR PUFF GN LUPA RENJIS SEDIKIT AIR PADA PERMUKAAN TRAY PEMBAKAR & SAPUKAN SEDIKIT AIR DI ATAS PUFF YG DI PAIP TADI..CARA NI BOLE MENAIKKAN PUFF TADI.

INTI CHOUX;

FRESH CREAM TOPPING PRIDE-dapat dibeli di baking shop
  BUAH MARKISA 3 BIJI-di belah 2..di skup isinya.
1 SUDU BSR TPG GANDUM
1 SUDU BSR TPG JAGUNG
1 SUDU BSR GULA
1 CWN SUSU SEGAR@KOTAK
1 BIJI TELOR AYAM
1 SUDU BSR MENTEGA.
ICING SUGAR

CARA;

CAMPURKAN SEMUA KEDALAM PERIUK  KECUALI FRESH CREAM...& MENTEGA
MASAKLAH SAMPAI KASTAD MENJADI KENTAL..
PABILA DAH KENTAL ANGKAT ......LETAKKAN MENTEGA TADI OK..NI NK BAGI SOS KILAT.

SEJUKKAN..LEPAS TU BELAH CHOUX PASTRY 2 BAHAGIAN..PAIPKAN SOS & FRESH CREAM DUSTLAH DGN ICING SUGAR


P/S;BAGI FRESH CREAM TU NIKEE WHIPP SAMPAI KILAT DAN STIFF..
TAK YAH TAK SUGAR SBB DAH MANIS
CHOUX PASTRY NI SEDAP KALAU MAKAN GITU JER DGN CREAM...TANPA SOS KASTAD SO SELAMAT MENCUBA...





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...