Friday 27 April 2012

ACAR TIMUN JEPUN



SALAM....HARI NI NIKEE TAK DER MOOD NAK BERCELOTEH PANJANG..


BUSY-BUSY SEBAB BANYAK KERJA RUMAH YANG MASIH BELUM BERES..


JOM LAYAN RESEPI ACAR MUDAH YANG SEJUTA ORANG TAHU BUATKAN..


BILA BUAT ACAR TIMUN SELALUNYA KITA BUAT MENGGUNAKAN TIMUN SUSU YANG BIASA TUKAN..TAPI NIKEE MEMANG SUKA TIMUN JEPUN SEBAB RASANYA YANG FERSH DAN CRUNCHY.


BAGI YANG SAYANG DUIT BELI JER TIMUN INI.BUKAN SELALU PUN..BILA RASA NAK BERTUKAR ANGIN...WALAUPUN BERENDAM LAMA DALAM CUKA PUN MASIH ENAK DAN RANGGUP.




4 BIJI TIMUN JEPUN-BIBERSIHKAN DAN DI BUANG BIJI,POTONG PANJANG MACAM DALAM FOTO.
3 BIJI BAWANG MERAH BESAR-MAYANG HALUS
1 BIJI LOBAK MERAH-DI SAGAT HALUS
1 SUDU KECIL GARAM HALUS
2 SUDU BESAR GULA PASIR-----GAULKAN SEMUA.
3 BIJI CILI BESAR MERAH@CILI PADI-DIMAYANG HALUS
2 SUDU BESAR CUKA PUTIH




CARA;
GAULKAN SEMUA DALAM BEKAS YANG BESAR..PABILA DAN SEBATI BOLEHLAH DIHIDANGKAN..



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...