Monday 21 May 2012

NASI AYAM BAKAR





SALAM SEMUA...

HARI INI PANAS SUNGGUH..MELEKIT RASANYA SATU BADAN INI...APA KABAR SEMUA?NIKEE HARAP SEMUANYA BERADA DALAM KEADAAN YANG AMAT MEMUASKAN.

N3 PETANG NI TIADA YG ISTIMEWA..CUMA NIKEE NAK SHARE RESEPI NASI AYAM BAKAR..DARI SEORANG CHEF YG TERKENAL DI KOTA BHARU..
INI DAERLAH SALAH SATU RESEPI ASAL TERBAIK DARI BELIAU...SAYANGKAN..NIKEE BENAR-BENAR LUPA NAMA CHEF INI
UNTUK RESEPI NASI AYAM NI TIADA YG BERBEZA CUMA ANDA HANYA PERLU MEMBAKAR AYAM YG TELAH DIREBUS..

UNTUK RESEPI NASI YAM NI SILALAH RJUK DI BAWAH;

NASI AYAM BAKAR;
SUMBER;RESEPI SIMPANAN FAMILI NIKEE.

1 EKOR AYAM YG SEDERHANA KECIL
1 PEKAT SUPBUNJUT ADABI@ 1 PEKET KECIL PERENCAH SUP SIAM ADABI.
3 CM HALIA MUDA-DIKETUK
2 ULAS BWG PUTIH -DIKETUK
1 POKOK DAUN SUP-DIPOTONG KASAR
1 POKOK DAUN KETUMBAR@ DAUN SUP-DIPOTONG KASAR
GARAM 
SERBUK PERASA
4 CWN AIR
CARA;
1-BERSIHKAN AYAM....KETEPIKAN SERTA JGN DI BUANG KULIT.
2- MASUKKAN SEMUA BAHAN YG DI KETUK TADI BERSAMA AIR...MASUKKAN SEKALI DAUN BWNG DAN SUP.
3-MASUKKAN AYAM BERSIH TADI...MASUKKAN GARAM SERTA SERBUK PERASA.
4- DIDIHKAN SAMPAI AYAM TERAPUNG KEATAS BARULAH DI ANGKAT.

CARA  MEMERAP AYAM ;


1/4 CAWAN KICAP PEKAT
2 BIJI BWG PUTIH
2 CM HALIA
GARAM 
1/4 CAWAN KICAP MANIS
1 SUDU KECIL LADA SULAH
SERBUK PERASA
3 SUDU BESAR MARJERIN-TUK SAPUAN ATAS AYAM SEBELUM DIBAKAR.


CARA;
1-MESINKAN SEMUA BAHAN SEHINGGA HANCUR...KECUALI MARJERIN.
2- APABILA BAHAN SUDAH BENAR PEKAT SERTA SEBATI,,RATAKAN KE ATAS AYAM REBUS TADI...PERAPKANLAH SELAMA 1 JAM.
3-SELEPAS 1JAM..LETAKKAN DALAM DULANG PEMBAKAR..TABURKAN MARJERIN BAKARLAH SELAMA 30 MIN...SAMBIL TU LEBIHAN PERAPAN TADI JANGAN DI BUANG TETAPI..DI CURAHKAN BEBERAPA KALI KE ATAS AYAM SEMASA MEMANGGANG.
4- SUHU MEMANGGANG 180-200C SAHAJA.




CARA MEMBUAT SAMBAL KICAP;


1/2 CAWAN KICAP PEKAT
3 SUDU BESAR KICAP MANIS.
BEBERAPA ULAS BWG PUTIH YG DI REBUS DI DALAM SUP TADI.
GARAM ,SERBUK PERASA 
1 SUDU KECIL MINYAK BIJAN
1 SUDU KECIL TEPUNG JAGUNG @ GANDUM-TUK MEMEKATKAN KUAH KICAP.


CARA;
LECEKKAN BWNG PUTIH REBUS TADI ATAU DI BLEND SAHAJA..SAMPAI HANCUR.
MASUKKAN KE DALAM PERUK KESEMUANYA DIDIHKAN SEKETIKA..APABILA DAN SEBATI..MASUKKAN TEPUNG TADI..KACAU SAMPAI KUAH KICAP PEKAT...BOLEHLAH DI AINGKAT DAN DI KETEPIKAN.


CARA MEMBUAT SAMBAL LADA@ CILI
4 BIJI CILI MERAH
3 BIJI PADI MERAH
1 SUDU KECIL MINYAK BIJAN.
2 SUDU BSR GULA
1 SUDU BESAR CUKA PUITH
 SEDIKIT GARAM
SUP AYAM
 3 CM HALIA MUDA.


CARA;
MASUKKAN KESEMUA KE DALAM BLENDER...MESIN SAMPAI HANCUR.


CARA MEMASAK NASI AYAM.
2 POT BERAS SIAM@ BASMATHI
1 HELAI DAUN PANDAN
2 ULAS BWG PUTIH-DIKETUK
3 CM HALIA-DI KETUK
KAYU MANIS.BUNGA LAWANG SERTA CENGKIH
3 SUDU BESAR MARJERIN.
GARAM SERBUK PERASA.
SEDIKIT PEWARNA KUNING TELOR-TUK CANTIKKAN WARNA NASI..TAK LETAKPUN TAKPER.


CARA ;
BASUH BERAS KETEPIKAN
PANAS PERIUK NASI ELEKTRIK..MASUKKAN MARJERIN..TUMISKAN BWNG SERA HALIA...MASUKKAN CENGKIH,KAYU MANIS SERTA BUNGA LAWANG..TUMIS SAMAPAI WANGI.
MASUKKAN BERAS GORENG SEKEJAP...LEPAS TU MASUKKAN AIR SUP AYAM.DAN PEWARNA...MENGIKUT UKURAN YG TEPAT SEBANYAK BERAS YG DI MASAK.
MASUKKAN GARAM..KACAU RATA..BOLEHKAN DI MASAK SEPERTI BIASA DI DALAM PERIUK ELEKTRIK TADI.


PESANAN NIKEE;
1- AYAM REBUS TU BOLEHLAH DI GORENG KALAU NAK..TETAPI PASTIKAN ANDA MEMESUKKAN BEBERAPA SUDU BESAR MINYAK BIJAN KEDALAM MINYAK SEBELUM MENGGORENG ..AYAM.
.
CARA MENGHIDANG NASI AYAM;


 TOMATO-DI POTONG BULAT-BULAT
DAUN SALAD CINA
TIMUN-DI POTONG BULAT.
AYAM-DIPOTONG IKUT KEINGINAN ANDA..
SUP AYAMI
NIKMATILAH NASI INI BERSAMA CILI SERTA KUAH KICAP TADI.


SELAMAT MENCUBA...



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...