Sunday 13 May 2012

PERCIK AYAM



SALAM...


SELAMAT SEJAHTERA SEMUA..APER KABAR AGAKNYE SEMUA..SEMOGA SEMUA ORG DI LUAR SANA DI BERKATI ALLAH DAN SENTIASA BERBAHAGIA SELALU BERSAMA YG TERSAYANG....


SEMALAM..MUNGKIN SEMUA SEDIA MAKLUMLAH KAN..HMMM...MOTHERS DAY..


PASTI ADER RAMAI MOOMY.IBU,MEK,MAMA YG DI SAMBUT DENGAN PENUH MERIAH..YELAH..MAKAN DILUAR..DI HOTEL-HOTEL MEWAH SERTA TAK LUPA JUGA..YG MENDAPAT HADIAH DARI ANAK-ANAK TERCINTA...
CIUMAN HEBAT DARI SUAMI TERCINTA....


SEMALAM...HARI BIASA PADA NIKEE..TERKILAN JUGA TAK DAPAT RAIKAN MOTHERS DAY KENAPE?.


SEMALAM YAYA KELUAR BERSAMA MUMMY LINDA..JALAN-JALAN KATANYER..NIKEE TAK KELUAR SEBAB HABISKAN KERJA RUMAH SERTA TEMPAHAN COOKIES DARI MEMBER SI YAYA...


UNTUK MAKAN TENGAHARI SEMALAM TERINGIN LAH PULAK TEKAK NI NK MAKAN SI AYAM PERCIK KELANTAN...
SEMALAM BERHEMPAS PULASLAH MENYEDIAKANNYA.


JOMLAAA..SEMAK RESEPI;








UNTUK RESEPI DI ATAS NIKEE GUNAKAN BAHAGIAN PEHA SAHAJA..ANDA  BOLEH MENGGUNAKAN SEEKOR AYAM JUGA JIKA RAMAI YG NAK MENGADAP AYAM PERCIK NI..JADI BAHAN PERAPAN SERTA KUAHNYER HARUSLAH DI GANDAKKAN.


UNTUK RESEPI 3 PEHA AYAM LAZAT INI IALAH..


3 bahagian peha ayam-bersihkan di buangkan kulit serta dikelarkan isinyer
2 ulas bwg putih
3 cm halia muda


cara;
tumbuk lumat kedua bahan ni perapkan dengan ayam tadi ..ketepikan buat seketika.


cara merebus ayam;
ambil satu periuk..masukkan semua pehan ayam tadi...masukkan sedikit santan bersama air..rebuslah ayam sampai masak....
apabila dah masak ayam ketepikan.


UTK KUAHNYA;


2 pekat santan kotak kara@ 2 plastik kecik santan fresh.
3 biji bawang merah}
2 biji bwg  putih}semua di lumatkan.
2 cm halia}
2 sudu besar cili giling- kalau tak letak jadilah kuah putih pun sedap
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil perasa
1 sudu kecil gula-optinal..tak letak pun ok.
1 sudu makan tepung beras @ gandum_ utk pekatkan kuah percik.


cara memasak.
masukkan semua bahan dalam satu periuk...panaskan sampai santan mengelegak..masukkan
garam,gula serta perasa..


kemudian..masukkan 1 sudu makan tepung di atas sekiranye santan tadi masih cair...biarkan mendidih seketika dan terus angkat.




cara membakar ayam;


letak ayam atas dulang pembakar.


panaskan oven dulu dalam suhu 180-200 c ...bakarlah ayam tadi seketika tanpa kuah dalam 10 minit..
angkat ayam curah kuah percik..bakar lagi selama 20 minit..


angkat lagi gaullan lebih banyak kuah percik..bakarlah lagi dalm 10 minit...
apabila ayam kelihatan garing angkat dan curahkan sisa kuah percik yag masih ader..hidangkan bersama nasi putih..







P/S;
1- BAGI YG GEMAR KUAH PERCIK PUTIH JGN LUPA KECUALIKAN CILI KISAR TADI.
2-UTK MENDAPAT AYAM PERCIK YG JUICEY...ANDA HARUS CELUPKAN SI AYAM TADI BEBERAPA KALI DIDALAM KUAH TUK MENDAPATKAN KELAZATAN.. DARI LEMAK KUAH TADI.
3- PASTIKAN SEMASA MEREBUS AYAM...AYAM BENAR-BENAR MASAK..MAKNANYA TIADA LAGI DARAH KELUAR SEMASA KITA MEMANGGANG AYAM,JADI MASA MEMANGGANG JADI LEBIH SINGKATKAN.
4-APERPUN HARUSLAN BERSABAR DALAM MENCUBA RESEPI NI...


ADOIS SELAMAT MEMASAK.



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...