Tuesday 5 June 2012

AGAR-AGAR KARAMEL



SALAM SEMUA...


HARI NI NIKEE MALAS NAK BERCELOTEH PANJANG SEBABNYA KERJA RUMAH BANYAK YG TERBENGKALAI...HMMM..SUSAH BETUL SINDROM MALAS BILA DAH MELANDA NI..KALAH SYAITAN -IBLIS..HAHHAAA.


FOTO DI ATAS TU PEDULIKAN SEBAB KURANG CUN..ALMAKLUMLAH NIKEE NAK CEPAT SEBAB NIKEE SEDIAKAN PUDDING NI LAST WEEK TUK BERBUKA PUASA...PUASA GANTI .


AGAR-AGAR@ PUDDING NI  ADALAH RESEPI LAMA DARI MAMA DI KAMPUNG..
MAMA NIKEE NI PUAN SOM,MEMANG BELAJAR SERTA BERKURSUS DI  INSITUT TENGKU ABDUL RAHMAN PD TAHUN 1966-68 GITULAH DI KL..NOW DIA DIKENALI SEBAGAI UITM.


KURSUS YG DI AMBIL MAMA ADALAH MASAKAN ,KECANTIKAN DAN HOUSEKEEPING.


BANYAK NOSTALGIA,  NI  ADALAH RESEPI YG DISEDIAKAN DI RUMAH HINGGA KE HARI INI..MAMA PANDAI MEMBUAT KEK,AISING MALAH MELEPA KEK..


ALHAMDULLILAH..HARI INI MAMA MASIH KUAT WALAUPUN DI SERANG KANSER PAYUDARA,TULANG,FIBROID SERTA STAGE 2 COLON KANSER...SYUKUR ALLAH MASIH PJGKAN NYAWA MAMA..AMIN.


JADI RESEPI MUDAH NIKEE NAK KONGSI DENGAN SEMUA...AGAR-AGAR NI MEMANG SEDAP DI MAKAN SEJUK DI BULAN PUASA NI..
SO SELAMAT MENCUBA OK.










AGAR-AGAR KARAMEL;
RESEPI;PUAN ZAINAB ISMAIL.




2 PEKET AGAR-AGAR SERBUK-WARNA PUTIH.
1/2 CAWAN GULA HANGUS-DIMASAK SAMPAI JADI GULA HANGUS.
1 CAWAN @11/4 CWN GULA PASIR
3 BIJI KUNING TELOR-DI PUKUL RATA
1 SUDU T EH VANILA ESEN.
1 TIN SUSU CAIR.
4-5 CAWAN AIR.


CARA MEMBUATNYA;
1- PANASKAN NON STICK PAN..MASUKKN AGULA PASIR 1/2 CWN TADI..GORENG SAMPAI JADI GULA HANGUS KALAU PEKAT TAMBAHLAH SEDIKIT AIR TAPI JGN TERLALU BYK AIRNYA.
2- MASUKKAN AIR 4 CAWAN TADI KE DALAM PERIUK..BERSAMA AGAR-AGAR SERBUK..TUNGGU SAMPAI MENDIDIH MASUKKAN PULA  GULA PASIR.
3- DI DALAM BEKAS YG LAIN..MASUKKAN TELOR KUNING TADI.KEPUK SEKEJAP DENGAN WHISK TANGAN...SAMPAI RATA@KEMBANG....MASUKKAN VANILA KE DALAM TELOR KACAU SEBATI.
4- MASUKKAN SUSU CAIR KE DALAM ADUNAN TELOR TADI ..WHISK LAGI SAMPAI SEBATI..
5- MASUKKAN PULA CAIRAN GULA HANGUS TADI..GAULKAN SAMPAI RATA.
6- KEMUDIAN TUANGKAN ADUNAN TELOR NI KE DALAM ADUNAN AGAR-AGAR DI ATAS DAPUR,JANGAN STOP MENGACAU.....KALAU TAK ADUNAN AKAN JADI SRAMBLE EGGS....KACAU SELALU DENGAN WHISK ATAU SENDUK KAYU..TANPA HENTI PERLAHAN-LAHAN.SUPAYA TAK BERGENTEL..KECILKAN API DAPUR TU.
7- MASAKLAH AGAR-AGAR SAMPAI LIKAT DAN SEMUA BUIH DI ATAS PERMUKAAN ATAS AGAR-AGAR TADI HILANG..APABILA SUDAH LIKAT DAN HILANG BUIH TADI ANGKATLAH DAN MASUKKAN KE DALAM ACUAN YG ANDA GEMARI.




P/S-BOLEH DIKURANGKAN GULA PUTIH DI DALAM RESEPI BAGI YG SUKA AGAR-AGAR KURANG MANIS.
AGAR-AGAR NI ENAK DIJAMAH SEADANYA ATAUPUN HIDANGKAN BERSAMA KOKTAIL FRUITS BERSAMA KARAMEL SOS ..JUGA KASTAD SOS..


KALAU DARI JAUH AGAR2 NI MEMANG KELIHATAN SAMA SEPERTI PUDING KARAMEL YG DI KUKUS TU..TERNYATA RASA AMAT BERBEZA..PAHIT-PAHIT MANIS..MEMANG SUPERB SUNGGUH RESEPI ASLI NI.





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...