Sunday 3 June 2012

AYAM SCEZHUAN PEPPER BERKICAP

AYAM SCEZHUAN PEPPER BERKICAP



SALAM....


HARI INI NIKEE BETUL-BETUL BORING..PENING FIKIRKAN MENU-MENU DI CUTI SEKOLAH INI..


UNTUK N3 HARI..MAKAN TENGAHARI KAMI DISERIKAN DENGAN HIDANGAN MUDAH DARI AYAM..


YA ALLAH BORING BEBENA KALAU CITER PASAL AYAMKAN....


UNTUK HIDANGAN NI ANDA SEMUA PASTI SUKA..SEBAB AYAM NI UMPAMA CHIX STEW SEDAP KUAHNYA JIKA DI MAKAN BERSAMA NASI PUTIH ATAUPUN MAKAN BERSAMA...ROTI PERANCIS..ROTI BAWANG@ PLAIN WHITE BREAD..




BAGI YG TERINGIN MENGOLAH SEDIKIT RASA DALAM MASAKAN BOLER MENCUBA RESEPI INI.
SCEZHUAN PEPPER YG DIGUNAKKAN AMATLAH SEDIKIT TAPI DAPAT MENGHASILKAN KUAH YG AMAT SEDAP SERTA WANGI.


JOM SEMAK RESEPI;


500G AYAM- SEDIKIT GARAM+SERBUK KUNYIT...GAULKAN 
1 BIJI BAWANG MERAH BESAR 
3 ULAS BWG PUITH
3 CM HALIA MUDA
1 BTG SERAI-DIKETUK 
2 BIJI CILI MERAH - DI RACIK @ POTONG MENYERONG
2  KECIL SCEZHUAN PEPPER CORN-TUMBUK HALUS
1 SUDU KECIL-BLACK PEPPER CORN-TUMBUK HALUS
1 BATANG LOBAK MERAH-DI POTONG BULAT


3 SUDU MAKAN  KICAP PEKAT
1/4 CAWAN KICAP MANIS
3 SUDU MAKAN SOS TOMATO
2 SUDU MAKAN CILI SOS
2 BIJI TOMATO SEGAR- POTONG HALIS
1 SUDU MAKAN SOS IKAN
1 SUDU KECIL GULA
SEDIKIT GARAM-IKUT SELERA ANDA
2 BATANG DAUN SUP DIPOTONG HALUS
SEDIKIT DAUN SUP@ KETUMBAR-DI POTONG HALIS.
MINYAK UTK MENGGORENG
2 CAWAN AIR
CARA;
1- PASTIKAN AYAM BERSIH.GAULKAN DENGAN GARAM KUNYIT.PERAP SEKETIKA.
2- SETELAH AYAM SEDIA TUK DI GORENG.PANASKAN MINYAK DI DALAM KUALI...GORENGKAN AYAM SEPARUH MASAK.
3- ANGKAT AYAM DAN KETEPIKAN.
4- PANASKAN KUALI ....MASUKKAN... 2 SENDUK KECIL MINYAK.
5- BWG  MERAH + BWG PUTIH +HALIA,SEMUA NI MESTILAH DI TUMBUK@ SEKADAR DI RACIK HALUS...MASUKKAN JUGA SERAI.
6- MASUKKAN BWG,HALIA TADI DI DALAM MINYAK,GORENGKAN SAMPAI GARING.
7- APABILA DAH GARING MASUKKAN SCEZHUAN PPERCORN+BLACK PEPPER..GORENGKAN SAMPAI NAIK BAU...
8- MASUKKAN PULA CILI MERAH TADI ..BIAR SEKETIKA....KEMUDIAN MASUKKAN AYAM YG DIGORENG TADI..
9- MASUKKAN PULA KICAP PEKAT,KICAP MANIS,SOS IKAN,CILI SOS,TOMATO SOS, 2 CAWAN AIR,TOMATO SEGAR...LOBAK MERAH,GULA,GARAM ,GULA.DAUN SUP + DAUN KETUMBAR...BIARKAN KUAH MENDIDIH..
10- BIARKAN SEMUA BERSATU....BIARLAH KUAH MENJADI PEKAT..
11- ANGKAT AYAM NI SETELAH KUAH BENAR-BENAR MASAK.





P/S;
SCEZHUAN PEPPERCORN NI CUMER DI RASAI KEPEDASANNYA SETELAH KITA MEMASAKNYA.
ANDA BOLEH MEMBELI PEPPERCORN DI KEDAI  SERBAGUNA YG BESAR SEPERI GIANT,TESCO..HARGANYER AMATLAH BERPATUTAN.
PEPPERCORN NI PUN SEDAP  JIKA DIGUNAKAN UTK PERAPAN DALAM DAGING,AYAM SEAFOOD UTK DI PANGGANG .


SELAMAT MENCUBA..MUNGKIN INI MEMBANGKIT SELERA ANDA.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...