Tuesday 29 May 2012

PIE TEE..MASAKAN MUDAH..





SELAMAT TENGAHARI SEMUA....


ALAHAI! BORINGNYA CUTI-CUTI NI KAN..MANA TAK KAMI BERTIGA ASYIK MELEPAK JER DI RUMAH.


JADI..NIKEE DI RUMAH LETIH FIKIR APALAH YG NAK DI MASAK...JADI SEMALAM JUADAH MINUM PETANG SEMALAM..HMMM PIE TEE@ TOP HAT.


PIE TEE NI MEMANG TERKENAL DI KALANGAN BABA DAN NYONYA SEBAGAI MAKANAN PEMBUKA SELERA.


INTI UNTUK MASAKAN INI  BOLEH DI PELBAGAIKAN....ISIKAN DENGAN AYAM,DAGING,UDANG,SHITAKE MUSHROOM...MCAM-MACAMLAH LAGI...


UNTUK YG TERAMAT BORING DAH DI RUMAH..CUBALAH RESEPI TAPI PASTIKAN ANDA MENDAPATKAN ACUAN PIE TEE DULU DI KEDAI PEMBEKAL BAKERI SEKITAR KL@ LEMBAH KELANG YA...


BELILAH ACUAN YG SEDERHANA OK...JGN KECIL SANGAT NANTI SUSAH NAK DI ISIKAN INTINYA..


MARI-MARI LAYAN RESEPI INI;


PIE TEE;
SUMBER; INTERNET


100 G TEPUNG GANDUM
110 G TEPUNG BERAS
50G TEPUNG JAGUNG
1/2 SUDU TEH GARAM
400ML AIR
2 BIJI TELOR-DI PUKUL RATA.


ANDA BOLEH JUGA MENCUBA RESEPI NI...MUDAH LAGI KALAU TAK TEPUNG2 DI ATAS TU.


1 CAWAN TEPUNG GANDUM
3/4 CAWAN AIR
1/2 SUDU TEH GARAM
1 BIJI TELOR


MINYAK UTK MENGGORENG
ACUAN PIE TEE


CARA MEMBUAT KULIT;
MASUKKAN SEMUA DALAM SATU EADAH @ MANGKUK KACAU RATA ATAU ANDA BOLEH MASUKKAN KE DALAM MESIN PENGISAR..KISARLAH SAMPAI RATA SERTA SEBATI.
KETEPIKAN SELAMA 20 MINIT ADUNAN PIE TEE TADI.


SEMENTARA MENANTI MENGGORENG KULIT PIE TEE TU..PANASKAN MINYAK..PASTIKAN ANDA MENGGUNAKAN PERUIK YG DALAM TUK MENGGORENG KULIT NI..


RENDAMKAN ACUAN PIE TEE NI SELAMA YG MUNGKIN SUPAYA BENAR-BENAR PANAS SEBELUM DI CELUPKAN DALAM ADUAN KULIT TADI.


SEBELUM MEMULAKAN KERJA MENGGORENG...SEDIAKAN KAIN BERSIH SEPERTI TEA TOWEL @ KERTAS TISU DAPUR TUK MENGELAP ACUAN PIE TEE SEBELUM DI CELUP DALAM ADUNAN PIE TEE.


APABILA DAH PANAS TU..AMBIL SEDIKIT..ADUNAN PIE LETAKKAN DALAM CAWAN DALAM MCM MUG...LAP DENGAN KAIN ACUAN ..CELUPKAN ACUAN KE DALAM ADUNAN..CELUP TU 3/4 SAHAJA..KEMUDIAN DI MASUKKAN DLM MINYAK..


LAKUKAN PERLAHAN-LAHAN SAMPAI HABIS...CONTROL API SUPAYA KULIT TU TAK TERHANGUS.


PADA AWAL-AWAL MEMNGGORENG TU..MUNGKIN KULIT PIE TEE TU SUSAH NAK DI KELUARKAN..LEPAS BEBERAPA KALI KULIT AKAN TERTANGGAL SENDIRI DARI ACUAN...HASILNYA KULIT YG CANTIK...


SELAMAT MENCUBA.


RESEPI INTI;
1 BIJI SENGKUANG
1/2 CAWAN CARROT
1 BIJI BAWANG PUTIH
1 SUDU KECIL SERBUK LADA SULAH
SEDIKIT SOS TIRAM.
SEDIKIT GARAM
2 BIJI TELOR-DI BUATKAN TELOR DADAR DAN DI HANCURKAN.
SEDIKIT MINYAK UTK MENGGORENG


CARA;
PANASKAN MINYAK..
GORENGKAN BAWANG PUTIG..MASUKKAN SEMUA SAYUR ..GORENGKAN SAMPAI SAYUR LAYU DAN DI ANGKAT SEJATKAN AIRNYER.


RESEPI SOS;


3 BIJI LADA MERAH 
1 BIJI BAWANG PUTIH
SEDIKIT HALIA MUDA
SEDIKIT CUKA
SEDIKIT GULA
SEDIKIT GARAM


CARA;
KISARKAN SEMUA SAMPAI HANCUR...






P/S;


PIE TEE YG NIKEE BUAT DI ATAS HANYA MENGGUNAKAN INTI KOBIS SERTA CARROT SERTA SEDIKIT DAUN SADERI BERSAMA DAUN BAWANG SAHAJA.NIKEE JUGA MELETAKKAN SEDIKIT TELOR DADAR GORENG YG DI HANCURKAN.


KULIT PIE TEE YG AKAN DISEDIAKAN MENGIKUT RESEPI DI ATAS MAMPU            MENGHASILKAN SEBANYAK 30-50 KEPING KULIT PIE TEE.


SELAMAT MENCUBA OK....




 








No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...