Saturday 23 June 2012

SOTONG GORENG HITAM



ASSALAMUALAIKUM SEMUA!




APA KHABAR..SELAMAT BEREHAT DI HUJUNG MINGGU...HMMM HARI INI SEBENARNYA..NIKEE MALAS NAK MASAK DAN MASUKKAN  N3 FOTO-FOTO MASAKAN..ENTAHLAH KENAPA...HMMM BETUL-BETUL HILANG MOOD...MUNGKIN SEBAB BANYAK SEMUT-SEMUT KECIL MERAYAP DI ATAS COUNTER TOP DAPUR TU LA AGAKNYA.




NAK DI JADIKAN CERITALAH AGAKNYA,SEMUT-SEMUT NI SEPATUTNYA SEMUA DAN MATI SEBAB SETIAP BULAN KITA PANGGIL SAFWAN PEST TUK BUNUH ...MUNGKIN CUACA YANG TAK MENENTU MENYEBABKAN SEMUT-SEMUT DATANG DAN PERGI..SABAR AJALAH.





HUJUNG MINGGU LALU,NIKEE MASAKKAN SOTONG NI..INI SEBENARNYA MASAKAN MUDAH DAN KERJA ORANG YG PALING MALAS....



JOM LAYAN RESEPI INI;

500G SOTONG SEGAR-BERSIHKAN DAN SIMPAN SEDIKIT KANTUNG DAKWAT HITAMNYA.
 1 SUDU KECIL SERBUK KUNYIT
1 SUDU KECIL GARAM
-PERAPKAN SEKETIKA.


BAHAN MENUMIS;


3 CM HALIA MUDA- DI MAYANG HALUS
2 BIJI BWG MERAH BESAR- DI MAYANG HALUS
1 BIJI BWG PUTIH - DI MAYANG HALUS
1 BIJI CILI HIJAU - DI MAYANG HALUS
1/2 BIJI BWG BESAR KUNING- DI MAYANG HALUS
1 SUDU KECIL SOS IKAN
1 SUDU KECI SERBUK PERASA
MINYAK UTK MENUMIS
1 SUDU KECIL CUKA PUTIH.


CARA;





1- PANASKAN MINYAK,TUMISKAN BWG MERAH PUTIH DAN HALIA SAMPAI LAYU SERTA WANGI.
2- MASUKKAN KANTUNG DAKWAT SOTONG KE DALAM BWG TADI..RATA-RATA DAN PECAHKAN AGAR KELUAR DAKWATNYA..GORENG SEKEJAP.
3- MASUKKAN SOTONG ..GORENGLAH SAMPAI MASAK,TAPI JGN TERLALU LAMA TAKUT SOTONG KENYAL
4- APABILA SUDAH LEMBUT..MASUKKAN  LADA HIJAU,SERTA BWG KUNING TADI..LETAKKAN BERSAMA SOS IKAN,PERSA DAN CUKA...ANGKAT DAN BOLEH DI HIDANGKAN.





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...