Thursday 12 July 2012

CHOUX PASTRY WITH WHIPPING CREAM




SALAM SEMUA...

DI TENGAHARI INI NIKEE NAK TAYANGKAN CHOUX PASTRY YG PALING CUN DAN SUKSES..BUKAN SENANG NAK BUAT CHOUX SEMPURNA.

DAH BANYAK KALI NI BUAT MEMANG NIKEE SUKA CHOUX PASTRY YG SEDIKIT GARING.....SEDAP..
DARI PEMERHATIAN DI BLOG-BLOG TERTENTU CHOUX YG DI HASIL MASIH LAGI KELIHATAN BASAH BERWARNA KUNING SERTA BERMINYAK..MUNGKIN ADA YG MENGOLAH RESEPI KEPADA MARJERIN..
PADA NIKEE MARJERINNYA  YANG PALING SEMPURNA ADALAH DAISY SEBAB RUPANYA YG GEBU..







DALAM MENCUBA RESEPI CHOUX SEBENARNYA SEMUA OK..NIKEE PALING SUKA RACHEL ALLEN DAN JOY OF BAKING.....SENANG DAN MENEPATI CITA RASA...
BAGI RESEPI CHOUX NI NIKEE GUNA AIR SEMATA-MATA...




JOM CUBA RESEPI;
SUMBER; INTERNET






250ML AIR
125G TEPUNG GANDUM
SECUBIT GARAM
100G MENTEGA
1/2 SUDU KECIL GULA HALUS
2 BIJI TELOR 


CARA;
1- AYAKKAN TEPUNG& GARAM
2- MASUKKAN AIR+ MENTEGA+GULA...DIDIHKAN DI ATAS API, SAMPAI MENDIDIH.
3- KECILKAN API, MASUKKAN TEPUNG TADI..KACAU CEPAT-CEPAT MENGUNAKKAN SENDUK KAYU..HINGGA ADUNAN TIDAK LAGI MELEKAT  PADA DALAM PERIUK.
4- KELUARKAN DARI PERIUK,SEJUKKAN SEKEJAP DALAM 15 MINIT
5- PROSES KALI NI BOLEH DILAKUKAN DI DALAM MIXER @ MENGACAU MENGGUNAKKAN SENDUK KAYU SAHAJA..MASUKKAN TELOR SATU PERSATU..KACAU SAMPAI SEBATI..PASTIKAN ADUNAN BERKILAT.
6- ISIKAN DALAM PIPING BEG DAN PAIPKAN DENGAN NOZZLE YG DIMINATI.
7- BAKAR PD SUHU 200C SELAMA 20-25 MINIT.









RESEPI CREAM KASTAD;
1 TBS TPG GANDUM
1 TBSTPG JAGUNG
3 TBS GULA HALUS
1 CAWAN SUSU SEGAR
1 BIJI TELOR GRED A
1 TBS MENTEGA


CARA;
CAMPURKAN SEMUA BAHAN..KACAU DI DALAM PERIUK JGN SAMPAI ADA YG BERGENTIL
MASUKKAN TELOR...KACAU SEBATI.
MASAK DI ATAS API YG KECIL..TERUSKAN MENGACAU..PASTIKAN ADUNAN TADI TIDAK BERBINTIL
BILA SUDAH MASAK DAN LIKAT..ANGKAT....TERUS MASUKKAN BUTTER..KACAU SEBATI.


SEJUKKAN INTI..PAIPKAN KE DALAM CREAM PUFF...


RESEPI; JAPANESE CUSTARD FILLING;
2 TBSP FLOUR
1/2 CUP OF SUGAR
1 CUP MILK
2 EGGS YOLKS
1 TBSP MELTED BUTTER.




CARA;
SAMA SEPERTI DI ATAS....SELAMA MENCUBA....







PESANA NIKEE;

CREAM KASTAD NI SEDAP JUGA KALAU DI CAMPURKAN BERSAMA NON WHIPPING CREAM..YG SUDAH DI PUKUL BERTANDUK DALAM SECAWAN..KACAU RATA..LAGI BEST RASANYA...

SATU LAGI PETUA...
SEBELUM MEMAIPKAN CREAM PUFF TADI KE ATAS DULANG PEMBAKAR..LAPIKKAN DENGAN KERTAS MINYAK..SPRAYKAN DENGAN AIR @ RENJIS SAHAJA KEMUDIAN BARULAHLAH DI PAIPKAN..TUJUANNYA IALAH AIR TADI MEGALIR WAP-WAP KETIKA PROSES MEMBAKAR DAN SEKALI GUS MEMBUATKAN CREAM PUFF ANDA NAIK SEMPURNA.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...