Thursday 5 July 2012

SARDINE BRUSCETTA AND POTATOES

HAI...




BRUSCHETTA ADALAH MASAKAN YANG PALING MUDAH NAK DISEDIAKAN..
PENDEK KATA HIDANGAN PEMBUKA SELERA SEBEGINI AMAT SESUAI DI SEDIAKAN KETIKA ANDA MENGADAKAN PARTY BBQ...




DALAM MENYEDIAKKAN BRUSCETTA ANDA BOLEH PELBAGAIKAN HIDANGAN TANPA BERBELANJA BESAR...


CREAM CHEESE,TOMATO,FRESH SWEET BASIL + MOZARELLA..ALA-ALA JADI MINI PIZZA,GUNA SALAMI,CHICKEN HAM,ROASTED BEEF,MUSHROOM..BANYAKLAH LAGI...


INTAILAH RESEPI BRUSCHETTA SARDINE NI DI BAWAH;







1/2 BUKU ROTI PERANCIS - DIPOTONG BULAT-BULAT.
2 SUDU MAKAN MENTEGA- TUK MENUMIS
1 BIJI BAWANG PUTIH- DI MAYANG HALUS.
1 TIN SARDINE KECIL-DI BUANG SOS TOMATONYA.
1 BIJI BWG MERAH BESAR- DI MAYANG HALUS
1/2 CAWAN PARMESAN CHEESE-YG TELAH DISAGAT HALUS
2 BIJI TOMATO- YG DI POTONG DADU DAN DIBUANG BIJI.
2 SUDU MAKAN DILL 
2 SUDU KECIL- SERBUK KARI
2 BIJI KENTANG-DI REBUS DAN DI POTONG DADU.
GARAM,GULA DAN PERASA
SEDIKIT MAYONIS SEBAGAI HIASAN.


CARA;


1- TUMISKAN BAWANG PUTIH BERSAMA DENGAN BAWANG MERAH SAMPAI LAYU 
2- MASUKKAN PILA SERBUK KARI GAULKAN RATA....LEPAS TU MASUKKAN UBI KENTANG BERSAMA DENGAN IKAN SARDINE TADI..BIARKANLAH SEBATI .
3- MASUKKAN PULA..GARAM,GULA SERTA PERASA JIKA SUKA....ANGKATDAN KETEPIKAN.
4- SAPUKAN SETIAP POTONGAN ROTI TADI DENGAN SEDIKIT BUTTER......LETAKKAN SEDIKIT MAYONIS...@ CREAM CHEESE .. JIKA SUKA..SAPUKAN RATA..
5- SUDUKAN 1 SUDU BESAR INTI TADI KE ATAS ROTI....TABURKAN TOMATO YG DI DADU SERTA PARUTAN KEJU &amp TABURKAN REMPAH DILL RATA-RATA DI ATAS INTI.
6- BAKAR SELAMA 2-3 MINIT SAMPAI GARING....ANGKAT DAN HIDANGKAN.
7-PASTIKAN SUHU OVEN DI TAHAP SEDERHANA IAITU DALAM 160C API ATAS SAHAJA BAGI MENGELAKKAN ROTI HANGUS.
















ENJOY....





























































































































































































No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...