Thursday 20 September 2012

BABA'S PAYASAM


SALAM SEMUA! 


JOM MASAK BUBUR!

HARI INI NIKEE INGIN KONGSIKAN BERSAMA SATU LAGI MANISAN YG AMAT DIGEMARI OLEH YAYA..YAYA MEMANG MENYUKAI SANGAT BUBUR MANIS DARI KAUM INDIA..MUNGKIN DARAH INDIA YG MENGALIR DI DALAM TUBUHNYA TAKKAN KE MANA LAH KAN ,KALAU TAK SUKA MASAKAN INDIA..TAK SAH KATA ORANG.

      BUBUR NI SEBENARNYA BOLE DI BELI TERUS   DARI JENAMA PAYASAM BABAS..
RAMUANNYA HALAL INSYAALLAH PASTI TIADA WAS-WAS.

     RAMUAN DALAM PAYASAM ADALAH GULA,SAGO HALUS,BIHUN.DAN JUGA KISMIS..TULAH SAHAJA.

      BAGI YG NAK MENCUBA BOLEH TENGOK RESEPI DI BAWAH NI..


PAYASAM :
OLEH:NIKEE


1/2 BUNGKUS RAMUAN PAYASAM BABAS
500 ML AIR
200 ML SANTAN KOTAK@SUSU FULL CREAM F&N
1/2 CAWAN GULA-JIKA KURANG MANIS.
3 SUDU BSR GAJUS PANGGANG
4 SUDU BSR BLACKCURRANT KERING






CARA MEMASAK:





1- SILA REBUSKAN RAMUAN PAYASAM TADI  BERSAMA AIR SAMPAI ADUNAN BUBUR BETUL-BETUL LEMBUT..MASA NI MASUKKAN BLACK CURRANT TADI.
2- MASUKKAN SUSU APABILA ADUNAN YG DIMASAK BERSAMA AIR SUDAH MENDIDIH DAN MASUKKAN GULA JIKA PERLU.
3-MATIKAN API DAN BOLEHLAH DI HIDANGKAN.
4- SEBELUM MENHIDANG TABURLAH KE ATAS BUBUR TADI BUAH GAJUS PANGGANG...NIKMATILAH BUBUR NI.




PESAN NIKEE:


BAGI YG KURANG ARIF DENGAN MASAKAN ORANG INDIA APALAH SALAHNYA MENCUBA PAYASAM NI MEMENG ENAK JIKA DI JAMAH MASA MASIH HANGAT TAUPUN SUAM.

   

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...