Tuesday 18 September 2012

GULAI LEMAK CENDAWAN TIRAM

SALAM SEMUA...
APA KHABAR? MASAK APA AGAKNYA YER?MINGGU II ADALAH MINGGU TERAKHIR KITA BEROPEN HSE DAN TAMATLAH SYAWALKAN.

    DALAM DOK MAKAN FREE NI..NIKEE SEMPAT GAK MEMASAK CENDAWAN TIRAM NI...INSPIRASI TERCETUS APABILA MELAYARI KE BLOG AZLI RAZALI YG MEMANG NIKEE MINAT ISI PATI DALAM BLOGNYA KERANA DIA SELALU MEMENUHI DADA AKHBAR UTK BERKONGSI RESEPI DENGAN RAKYAT MALAYSIA...
      
    CENDAWAN TIRAM NI MEMANG KEGEMARAN NIKEE TAU..PERNAH BEBERAPA KALI NIKEE CUBA MENGOLAH MASAKAN BERSAMA CENDAWAN NI KE DALAM MASAKN SPAGETTI BERKUAH MERAH TETAPI HASILNYA KURANG SEDAPLAH MUNGKIN CENDAWAN NI SEDIKIT BERLENDIR GITU...TAK SAMA DENGAN CEDAWAN YG LAIN.


      AZLI MEMASAK CENDAWAN NI SECARA MASAK LEMAK CILIPADI MEMANG TEPAT SEKALI....SEDAP DI MAKAN BERSAMA NASI PANAS..BAGI YG NAK MENCUBA JOM INTAI RESEPI NI.


CENDAWAN TIRAM GULAI LEMAK CILIPADI;
SUMBER : AZLI RAZALI
OLEH;NIKEE.


5 PAKET CENDAWAN TIRAM-JGN BASUH CUMA BERSIHKAN DENGAN SAPUAN TISU
3 BIJI BWG MERAH KECIL
4 BIJI CILIPADI
200ML SANTAN KOTAK
1/2 CAWAN AIR
GARAM
ASAM KEPING
PERASA.
2 CM KUNYIT HIDUP





CARA;
1 - MASUKKAN SANTAN SERTA AIR.
2 - TUMBUK BAWANG ,KUNYIT SERTA CILI SAMPAI HANCUR
3- MASUKKAN KE DALAM BANCUHAN SANTAN BAHAN YG DI TUBUK TADI..GAUL RATA.
4- MASUKKAN ASAM KEPING..PIJARKAN PERIUK TADI .MASAK SAMPAI KUAH PEKAT SERTA MENDIDIH MASUKKAN GARAM SERTA PERASA DAN CENDAWAN.
5- MASAK DALAM 3 MINIT SAMPAI CENDAWAN LEMBUT SERTA MASAK ..
6- ANGKAT DAN READY..


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...