Sunday, 30 September 2012
KENTANG GORENG KARI
SALAM SEMUA!
SELAMAT BERSIARAN KEMBALI ..PADA PAGI ISNIN...
MASAK APA AGAKNYA TENGAHARI INI..MUNGKIN RAMAI SURIRUMAH SEPERTI NIKEE NI AKAN MENGAMBIL JALAN MUDAH DENGAN MEMBELI MAKANAN YG SUDAH SIAP...ADA JUGAK YG DOK PENING FIKIRKAN APALAH YG AKAN DI MASAKKAN.
N3 KALI INI NIKEE NAK MENGAJAK ANDA SEMUA MEMASAK MASAKN VEGETARIAN YANG AMAT MUDAH.SELALUNYA KENTANG GORENG KARI INI SELALU DI DAPATI DI RESTORAN INDIA ASLI YG MEMASAK VEGETARIAN SAHAJA.
BAGI NIKEE BILA DADDY MEMBAWA KAMI MAKAN DI BEBERAPA RESTORAN INDIA YG DIKENALI SEPERI RAJU DI PJ,VISHAL FOOD AND CATERING AT JALAN SCOOTS OFF JLN TAMBATHAN BRICKSFIELD NO:22,G.LETCHUMYTRIAH NEAR TMN BUKIT SAGAA SHAH ALAM..
HIDANGAN SIMPLE NI MEMANG SEDAP SERTA SIMPLE.PERCAYA ATAU TAK NIKEE BELAJAR MEMASAK NI DARI MUMMY.
BAGI ANDA YG MENGHADAPI MASALAH ANAK-ANAK YG KURANG GEMARKKAN SAYUR NI ADALAH MAKANAN SENANG DAN ENAK DI NIKMATI BERSAMA NASI PANAS.
SO..KALAU ADA YG BERKENAN DAN NAK MENCUBA ..SILALAH..PASTI ANAK-ANAK AKAN GEMARKAN MASAKAN NI.
JOM INTAI RESEPI;
KENTANG GORENG BERKARI;
OLEH;NIKEE
4-5 BIJI KENTANG- BASUH DAN DIHIRIS NIPIS
1 SUDU BESAR REMPAH KARI
1 SUDU KECIL GARAM HALUS
1 CAWAN MINYAK -TUK MENGGORENG
CARA;
LUMURKAN SEMUA BAHAN BERSAMA DENGAN KENTANG YG DI POTONG NIPIS TADI.
GORENGKAN TADI DI DALAM MINYAK YG PANAS SAMPAI GARING.ANGKAT DAN TOSKAN MINYAKNYA.
NIKMATILAH BERSAMA NASI DAN LAUK-LAUK YG LAIN.
PESAN NIKEE;
KALAU KE JLN SCOTTS DI BRICKFIELDS ANDA AKAN MENJUMPAI KEDAI MANISAN BENGGALI@PUNJABI YG TERNYATA SEDAP DI MAKAN..MEMANG KENALAH SEBAGAI PEMANIS MULUT SELEPAS MENIKMATI MAKANAN ASLI INDIA YG MEMANG PEDAS DAN BEREMPAH TADI
NAK TAHU TAK DI SINI BANYAK MANISAN BENGGALI YG ENAK YG KURANG MANIS SEPERTI LADU,JELIBI,GULAPJAMUT,CANDY KELAPA...DAN PERISA BARU YG DI BUAT DARI SUSU DAN COKLAT MEMANG ENAK..
SO..JANGANLAH TAKUT MENIKMATI NI SEMUA PASTINYA KITA MEMANG 1 MALAYSIA.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment