Friday, 9 November 2012

MEET THE KALIMUTHUS --PART 3....MISS U PATISALAM SEMUA!

      BERTEMANKAN SUASANA PAGI YG MENDUNG DAN BEGITULAH JUGA RASA KEHILANGAN PATI MULA DIRASAI.

    TAN CHENG HONG@ TAN LILAWATHY YG DI KENALI DENGAN PANGGILAN PATI SUDAH PUN PERGI MENINGGALKAN KAMI SEMUA PADA BULAN OCTOBER LEPAS .

    PATI PERGI DALAM TIDUR DENGAN BEGITU TENANG SEKALI SELEPAS MENIKMATI PERJALANAN HIDUP SELAMA 97 TAHUN LAMANYA.TINGGALLAH SEGALA KENANGAN PAHIT SERTA MANIS UNTUK KAMI ANAK BERANAK.

    MRS.KALIMUTHU MEMANG ISTIMEWA DI MATA KAMI,MEMPUNYAI RAMAI ANAK DAN MAMPU HIDUP SEPANJANG HAYAT.KAMI YG HIDUP NI PUN TAKAN MAMPU HIDUP SEBEGINI LAMA AGAKNYA.

   PATI AMAT BANGGA BILA BERCERITA TENTANG ASAL -USUL DIRINYA YG SEMEMANG DARI KELUARGA NYONYA DAN BABA.ANAK SAUDARA KEPADA TUN TAN CHENG LOCK.BERCERITA JUGA TENTANG SEMUA SAUDARANYA YG BERKAHWIN DENGAN SUAMI-SUAMI YG BERBANGSA INDIA KECUALI ADIK PEREMPUANNYA YG DI PERAK MENGAHWINI PEMUDA CINA..DAN HANYA ADIKNYA SEORANGLAH YG TIDAK DI BUANG KELUARGA OLEH AYAHNYA.     SETELAH 4 DARI 9 BERADIK ANAK-ANAKNYA MENYUSUL PERGI,MAKA TIBALAH GILIRAN DIA MENYUSUL....PATI SENDIRI SENTIASA MENGADU PADA NIKEE KENAPALAH DI PANJATKAN USIA EMAS SELAM BEGINI KERANA DIA DAH TAK SANGGUP HIDUP LAGI.KUASA TUHAN TIADA SIAPA MAMPU MENLAGKAUINYA.


 DI BAWAH KITA JENGUK SEKEJAP SEPANJANG MAJLIS PENGKEBUMIAN NENEK NIKEE INI  KERANA NILAH KALI PERTAMA NIKEE MELIHAT RITUAL @ ADAT MASYARAKAT INDIA YG NIKEE BELUM PERNAH SAKSIKAN.PADA NIKEE NILAH 1 MALAYSIA DAN KELAINAN YG PERLU DI KONGSI PADA SEMUA.

   


    INILAH WASIAT YG DI TULIS OLEH PATI BEBERAPA TAHUN ANDAI KATA BELIAU MENINGGAL SATU HARI NANTI.WASIAT NI JUGAKLAH YG DI BACA DAN DIIKUTI OLEH KESEMUA ANAK-ANAKNYA YG MASIH HIDUP.PATI MENULIS WASIAT NI DALAM MENGHITUNG HARI DEMI HARI BILAKAN SAMPAI WAKTU UNTUKNYA PERGI.....BAYANGKAN TULIS WASIAT SENDIRI TU..LAMAKAN?
  GUI YUAN CREMATORUIM DI SSS2,PETALING JAYA MENYAKSIKAN PERJALANAN TERAKHIR TAN LILAWATHY......
UNCLE CHELLY@ SELVARAJ  MENYEMPURNAKAN UPACARA TERAKHIR UNTUK PATI SEBELUM  DI BAKAR...

INI PULA SI UNCLE VELLU JUGA MENGIKUTI ADIKNYA CHELLAY JUGA MENYEMPURNAKAN UPACARA TERAKHIR INI MENGIKUT ADAT ISTIADAT KAUM HINDU BERSAMA SEORANG SAMI YG DIJEMPUTKAN KHAS DARI KUIL.


  

PENGHORMATAN TERAKHIR UNTUK PATI OLEH ANAK-ANAKNYA,CUCU SERTA CICITNYA YG JAUH DAN DEKAT...

   UPACARA NI JUGA DI MULAKAN OLEH SUAMI SAYA AZREEN SEBAGAI CUCU LELAKI PERTAMA DAN DI SUDAHI OLEH CUCU TERTUA KEDUA SI KENNY KANNAPATHY DAN DI IKUTI OLEH YG LAIN.
   
INILAH THE KALIMUTHU'S YG BERLIMA.....SELVARAJ,VELLU,AUNTIE YATIE,UNCLE ERICK LINGAM DAN BAPA MERTUA NIKEE ENCIK AZMAN@ ARJUNAN ....

 INILAH KENDERAAN TERAKHIR YG MEMBAWA PATI MENGELILINGI GUI YUAN TADI BUAT KALI TERAKHIR SEBELUM DILAKUKAN UPACARA PEMBAKARAN DAN ABU MAYATNYA DIAMBIL KEESOKKAN HARI UNTUK DI SEMADIKAN DI LAUT BERHAMPIRAN PELABUHAN KELANG.

     SEPANJANG 14 TAHUN BERSAMA AZREEN DAN KELUARGA PATI,NIKEE INGIN BERKONGSI RASA..TAKKAN SEMUA DI  LUAR SANA DAPAT MERASAI NIKMATNYA BERADA DI KALANGAN KAMI YG BERLAINAN BANGSA MAMPU HIDUP AMAN DAMAI.

    KAMI JUGA HARAP  DAPAT MENGEKALKAN HUBUNGAN AKRAB NI SAMPAI BILA-BILA.HARAPAN NIKEE SEMOGA KAMI THE KALIMUTHUS YG BARU MAMPU BERTEMU,BERKUMPUL DAN SENTIASA GEMBIRA...TIDAK ADA SESAAT PUN LUPAKAN KELUARGA BESAR INI.

     TAN LILAWATHY..MAY U ALWAYS HAPPY AND JOIN ALL UP THERE...LATE UNCLE MANIAM,LATE UNCLE KK,AND UNCLE SHAN....HOPE YOUR WISHES COME THRU TO MEET TATA DAN YOUR SMALL NO 3 SON...MAY GOD BLESS U..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...