Saturday 10 November 2012

SAMBAL BILIS KERING




                                             SALAM SEMUA!


   JOM KITA MASAK SAMBAL.....CERITA PASAL MAKAN NI ENTAHLAH RASANYA KETAT PERUT SEMENJAK 2 MENJAK NI AL MAKLUMLAH KITA NI SEMUA LEPAS JE SAMBUT HARI RAYA KORBAN.



     KALI NI NIKEE TIDAK PULANG KE KAMPUNG..DAH HAMPUR 3 TAHUN SUDAH TAK MENJALANI IBADAH KORBAN.KATA MAMA,SUSAH NAK DAPAT LEMBU YG BERDEKATAN DI SANA.


  KALAU DI KELANTAN SERONOK TAU..LEPAS KORBAN TERUS DI MASAK DAGINGNYA TUK DI JAMU PADA ORANG YG BERGOTONG ROYONG SERTA YG MELAKUKAN IBADAH KORBAN NI..MACAM-MACAM YG DI MASAK,ADA DAGING GORENG,NYILAH PERUT,REBUS PERUT MUDA BERSAMA AIR ASAM,HATI GORENG,SINGGANG DAGING  DAN SUP GEARBOX SERTA TULANG ...PSSST MELETOP TAU....

  DAH SUDAH-SUDAH CERITA HAL DAGING JOM MASAK SAMBAL BILIS NI.


SAMBAL BILIS KERING;

RESEPI;WAE

    

1 CAWAN IKAN BILIS HALUS BERKEPALA-BASUHDAN GORENG GARING

2 ULAS BAWANG PUTIH

5 ULAS BAWANG MERAH

2 CM BELACAN

4 CM SERAI-MAYANG TUMBUK HALUS

4 SUDU MAKAN CILI BOH

1 BIJI BAWANG BESAR KUNING-MAYANG HALUS

GARAM,GULA,SERBUK PERASA.

MINYAK TUK MENUMIS.

SEKEPING KECIL ASAM KEPING.

.
CARA;

TUMBUK BELACAN ,BAWANG PUTIH,BAWANG MERAH SERTA SERAI....JIKA TAK SUKA SERAI DI CAMPUR SEKALI MEMADAILAH DENGAN HANYA MENGETUKNYA SAJA.


APABILA DAH LUMAT,PIJARKAN MINYAK,TUMISKAN SEMUA BAHAN SAMPAI WANGI.KEMUDIAN MASUK CILI BOH GORENG SAMAPI TERBIT MINYAK,INGAT JGN BANYAK MINYAK SEMASA MENUMIS CUKUPLAH SEKADAR NAK MEMENUHI SYARAT.NAMANYA PUN TUMIS KERING...MASUKKAN ASAM KEPING


DAH WANGI MASUKKAN GULA SERTA PERASA,HAL GARAM NASUK KEMUDIAN OK SEBAB IKAN BILIS DAN MASIN,JADI GARAM KEMUDIAN LETAKNYA.


LAST SEKALI MASUKKAN BILIS GORENG TADI DAN MASUKKAN PULA,BAWANG BESAR TADI GAULKAN SEKALI SAMPAI RATA OK...  DAH MASAK RASALAH GARAMNYA OK KALAU KURANG ASIN TAMBAHLAH..KALAU DAH OK...TAK YAH LETAK.BOLEHLAH DI NIKMATI DENGAN NASI LEMAK. 










No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...