Saturday 15 December 2012

BAKUL SARDIN





SALAM SEMUA!







 
   HARI INI KITA CUBA PULAK MASAK SARDIN..IKAN NI DI KENALI SEBAGAI IKAN TAMBAN DI KELANTAN,HMMM APA PUN IKAN INI MEMANG MENJADI KEGEMARAN RAMAI.

  HARI NI NIKEE KONGSIKAN RESEPI MUDAH DARI CHEF LIZA ZAINOL.SEINGAT NIKEELAH RESEPI NI DAH AGAK LAMA DAH DALAM SIMPANAN.


 JOM KITA LAYAN SEKEJAP RESEPI MUDAH NI.RESEPI BAKUL SARDIN NI BOLEH DI SEDIAKAN UNTUK MAJLIS MAKAN-MAKAN ,MINUM PETANG SERTA  MAJLIS HARIJADI.

  JOM SEMAK RESEPI;






RESEPI;BAKUL SARDIN
DARI;CHEF LIZA ZAINOL


1 TIN SARDIN -MEDIUM

1 BIJI BAWANG MERAH  BESAR-CINCANG HALUS

2 BIJI LADAMERAH BESAR- BUANG BIJI DAN CINCANG HALUS

1 BIJI TOMATO BESAR-POTONG KUIB HALUS DAN BUANG BIJINYA

SEDIKIT GARAM.

KULIT POPIA KECIL

SEDIKIT MENTEGA CAIR-UTK SAPU ATAS KULIT POPIA

MAYONAISE

5 BIJI TELOR

1/2 KOTAK SANTAN KOTAK

CHEDDAR CHEESE SAGAT@MOZARELLA SAGAT-TAK BOH TAKPE

ACUAN TIN CUPCAKE @ MUFFIN





CARA;

1- SEDIAKAN MANGKUK BESAR,MASUKKAN SARDIN DARI DALAM TIN DAN BUANGKAN SOS TOMATONYA.

2- GAULKAN BWANG SERTA CILI BERSAMA IKAN SARDIN TADI HANCURKAN KESEMUA SAMPAI SEBATI.

3-MASUKKAN SEDKIT GARAM DAN KETEPIKAN.

4-UNTUK MEMBUAT KASTAD PULA CAMPURKAN TELOR BERSAMA SANTAN DAN  KACAU SAMPAI SEBATI MENGGUNAKAN WHISK SAMPAI SEBATI.KETEPIKAN.

5- BAGI KULIT PASTRY PULA,AMBIL KULIT POPIA DAN SAPUKAN DENGAN SEDIKIT MENTEGA CAIR DAN LAPISKAN KULIT POPIA NI DALAM 3-4 KEPING DAN TEKAN DALAM ACUAN MUFIN.

6- SETELAH SELESAI DENGAN LAPISAN KULIT POPIA TADI,MASUKKAN INTI SARDI N PULA,TAPI JGN PENUH CUKUPLAH HANYA SEPARUH SAHAJA.

7- DAH SELESAI MASUKKAN INTI,MASUKKAN PULA KASTAD TELUR TADI SEHINGGA SEPARUH PENUH DAN LETAK SESUDU KECIL MAYO DAN TABURKAN CHEESE PARUT JIKA SUKA.


8- BAKARLAH PADA SUHU 180C SELAMA 25 MINIT ATAU SAMPAI GARING DAN KASTADNYA MASAK.





PESAN NIKEE;

BAGI YG GEMARKAN  PEDAS BOLEHLAH DI MASUKKAN SEDIKIT HIRISAN CILIPADI

.



BAKUL SARDIN NI MEMANG HIDANGAN MUDAH UNTUK  MINUM PETANG ATAUPUN DI SEDIAKAN UNTUK MINI BUFFET.

BAGI YG TIDAK GEMARKAN KASTAD TELOR KECUALIKAN SEMUANYA,MASUKKAN SARDIN SAHAJA BERSAMA PARUTAN KEJU DAN BAKAR HINGGA MASAK.JIKA TIADA KASTAD TELOR TEMPOH MEMBAKAR AKAN MENJADI LEBIH CEPAT.



















No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...