Friday 8 February 2013

GREEN VELVET CUPCAKES RESEPI 2




                           SALAM SEMUA!

DI KESEMPATAN BERSIARAN PADA TAHUN BARU CINA 2013 INI..NIKEE INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT TAHUNBARU CINA UNTUK SEMUA KEKAWAN YANG BERBANGSA TIONGHUA SERTA SEDARA MARA DI SELURUH MALAYSIA.NAMPAKNYA TAHUN INI TAK DAPAT ANG PAU UNTUK CALEB DAN YAYA MAKLUMLAH PATI SUDAH MENINGGAL TAHUN LEPAS.

PADA RAYMOND DAN CARRYN SERTA AUNTIE JANET HAPPY CHINESE NEW YEAR..SAME GOES TO MY COUSIN IN SINGAPORE AND PERTH AUSTRALIAN PATRICIA SHAMUGAM AND VINCENT IN SINGAPORE...HOPE U ALL ENJOY YOUR NEW YEAR EVE WITH BELOVED MOM AUNTIE THERESA...



N3 HARI INI ADALAH RESEPI KEK DARI DAPUR AZIE KITCHEN..KAK ZIE THAK YOU SO MUCH FOR THE WONDERFUL RESEPI. TERNYATA THIS IS ALSO ONE OF MY FAVOURITE NOW.


FOR THE FROSTING NIKEE MASIH LAGI SETIA DENGAN RESEPI DARI BLOG JUICEY CAFE SEBAB CREAM CHEESENYA YANG PAYAH CAIR JIKA INGIN MEMBAWANYA JAUH DARI KOTA RAYA KL GITU.

JOM SAMA-SAMA INTAI RESEPI KAK ZIE NI...




GREEN VELVET CUPCAKES;
OLEH;AZIE KITCHEN

OVEN;170C

BAKE;20 MINS.


3 1/2  CAWAN SUPERFINE FLOUR
 1 1/2  SUDU KECIL GARAM
3 SUDU BESAR COCO POWDER
170G UNSALTED BUTTER-LEMBUTKAN.
2 CAWAN GULA CASTER
3 BIJI TELOR A-DI SUHU BILIK
1 1/2 SUDU KECIL ESEN VANILA
3 SUDU BESAR PEWARNA HIJAU EPAL STAR BRAND
1 1/2 CAWAN BUTTERMILK-(1 CAWAN SUSU& 1 SUDU BSR JUS LEMON/LIMAU)
1 1/2 SUDU KECIL CIDER VINEGAR@WHITE VINEGAR
1 1/2 SUDU KECIL BAKING SODA.



CARA-CARA;


SATUKAN SEMUA BAHAN KERING..COCO,TEPUNG SERTA GARAM ..AYAKKAN DAN BIARKAN KETEPI.

PUKULKAN BUTTER SAMPAI MENJADI LEMBUT DALAM 1 MINIT.MASUKKAN GULA  DAN PUKUL SAMPAI KEDUANNYA GEBU DAN RINGAN.

MASUKKAN PULA TELOR SATU PERSATU..PUKUL RATA SEMUA SEKALI.

DALAM LARUTAN BUTTERMILK,MASUKKAN PEWARNA HIJAU EPAL BERSAMA ESEN VANILA DAN KACAU SEBATI.

PADA KELAJUAN SEDERHANA,MASUKKAN TEPUNG BERSELANG SELI DENGAN BUTTERMILK..DI MULAI BUTTERMILK DAN DI SUDAHI OLAH TEPUNG.

DALAM MANGKUK YANG LAIN PULA,CAMPURKAN CUKA DENGAN BAKING SODA.CAMPURAN AKAN BERBUSA SERTA BERBUIH.DENGAN SEGERA MASUKKAN KE DALAM ADUNAN KEK TADI SERTA TERUS DI KAUP BALIK SAMPAI RATA.

MASUKKAN KEDALAM LOYANG DAN DI BAKAR PADA SUHU 175C SELAMA 1 JAM.

SEKIRANYA ANDA INGIN MEMBAKAR SEBIJI KEK..PASTIKAN ADUNAN DI AGIHKAN KEPADA 2 LOYANG KEK BERSAIZ YANG SAMA..BAKAR SAMPAI MASAK PADA SUHU 20-30 MINIT.

PABILA MASAK KEKE DI BIAR SEJUK SELAMA 10 MINIT SEBELUM MENGALIHNYA DI ATAS REDAI.

ANGKAT KEK DAN BALUT BERSAMA PLASTIK DAN SEJUKKAN DI PETI AIS UTK MEMUDAHKAN KERJA MENGHIAS.

BAGI KEK CAWAN BIASA SUHU MEMBAKAR ADALAH PADA SUHU 170 SELAMA 20-30 MINIT.


CHEESE FREOSTING WITH NON DAIRY WHIPPING CREAM:

250GM CREAM CHEESE
60 G GUALA AISING
200G NON DAIRY WHIPPING CREAM.

PUTAR WHIPPING CREAM SAMPAI BERTANDUK DAN KETEPIKAN.


PUTAR CREAM DAN GULA AISING HINGGA BERKRIM DAN APABILA SUDAH LEMBUT BERKRIM SATUKAN BERSAMA WHIPPING CREAM TADI.

HIASILAH KEK ANDA DENGAN KREATIVITI MASING-MASING.









2 comments:

  1. Dear, walaupun dah cuba byk resepi kek RV tapi kalau utk tempahan, tetap setia dg resepi ini. Mulai skrg, suka guna frosting yg belajar dari blog Juicy Cafe. Licin lebihan frosting kat whisk tu, hahaha mengurangkan pembaziran

    ReplyDelete
  2. sedap kek light sahaja...ternyata baguss tok mini cupcakes utk majlis besar-besaran kak!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...