Tuesday 26 February 2013

GULAI LABU SIAM IKAN GELAMA PEKASAM


                          SALAM SEMUA!





RASANYA HAMPIR SEMINGGU MENYEPIKAN DIRI..BIARLAH NIKEE BEREHAT SEKETIKA....PENAT RASANYA ASYIK MASAK DAN MAKAN...


KALI INI KITA MASAK GULAI BERSAYURKAN LABU SIAM...PERNAH DENGAR LABU SIAM TAK?RASA NIKEE RAMAI YANG TAK BEGITU AMBIL TAHU AKAN SAYURAN INI..



LABU SIAM INI MENYERUPAI BUAH PEAR HIJAU BERKULIT SEPERTI LABU AIR.LABU SIAM NI AMAT POPULAR DI THAI,KAWASAN NEGARA JIRANNYA.AMAT SEDAP JIKA DI BUAT SUP,SAYUR AIR SERTA DI CAMPURKAN DI DALAM SAYUR GORENG SERTA GULAI LEMAK PILIHAN.





MASA NAK MEMASAK LUPALAH PULAK NAK MENGAMBIL FOTO LABU SIAM.DIJUAL MENGIKUT TIMBANGAN DALAM 4.50SEN SEKILO..KALAU ADA YANG TAK PERNAH MERASAI ATAUPUN MENCUBA INILAH MASANYA...






LABU SIAM JUGA SEAKAN-AKAN BUAH JAMBU BATU....BAGI YANG NAK MENCUBA JOM MASAK...





200ML SANTAN PEKAT
1 BIJI BAWANG BESAR MERAH
2 BIJI BAWANG PUTIH
2 KEPING HIRISAN LENGKUAS-TITIK
2 SUDU BESAR CILI GILING
1 INCI KUNYIT HIDUP@ 1 SUDU KECIL SERBUK KUNYIT
5-8 EKOR IKAN KERING GELAMA -YG MASIH BASAH2 ISINYA.
SEDIKIT GARAM
PERASA
1-2 KEPING ASAM KEPING
5 BIJI CILI PADI
1/2 BIJI LABU SIAM-DI POTONG MENGIKUT CITARASA
SEDIKIT MINYAK -UTK MENGGORENG IKAN GELAMA..SAMPAI GARING



CARA;


MESIN SEMUA BAWANG PUTIH SERTA MERAH BERSAMA KUNYIT DI DALAM BLENDER..LETAKKAN SEDIKIT AIR DAN KETEPIKAN.

MASUKKAN SANTAN KE DALAM PERIUK DAN MASUKKAN BAHAN YANG DI KISAR TADI..KACAU SEBATI...MASA NI MASUKKAN SEKALI LENGKUAS.

MASUKKAN  ASAM KEPING,CILI GILING ..BIARLAH KUAH MENDIDIH DAN MASUKKAN PERASA..MASUKKAN PULA LABU SIAM BERSAMA CILI PADI.

MASUKKAN IKAN TADI ,BIARLAH KUAH SEBATI DAN MENDIDIH....MASA INI RASALAH GULAI JIKA MASIH KURANG MASIN MASUKKAN SEDIKIT GARAM..APABILA  SUDAH  SEBATI ANGKAT ...SEDIA UNTUK DI HIDANGKAN.



PESAN NIKEE;

RASA LABU SIAM MEMANG SEDAP MACAM JAMBU BATU YANG SEEDLESS TU...


AMAT DI GEMARI OLEH MASYARAKAT TIONGHUA...KALAU KE PASAR TAK TAHU LABU SIAM BERTANYALAH..

IKAN DI GORENG SEBAB NAK ELAKKAN IKAN HANCUR.

KULIT LABU BOLEH DI KUPAS ..KALAU TAK NAK KUPAS PUN TAK MENGAPA..












2 comments:

  1. Hi Nikee.. Salam kenal.... resepi yang mengacam nie... lom pernah cuba resepi cam nie...tentu maveles

    ReplyDelete
  2. hai!..tqvm sudi singgah...ke laman..ni gulai org kelantan di panggil gulai kunyit/lengkuas tau..yg bestnya labu siam tu..cubalah...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...