Sunday 21 April 2013

KETUPAT SOTONG AZIE KITCHEN...TQVM




SALAM SEMUA!









BILA CAKAP PASAL NEGERI KELANTAN PASTI RAMAI YANG AKAN RASAPELIK DAN MULAI TERINGATKAN LOGHAT  BAHASANYA SERTA KEENAKKAN MASAKAN ASLI KELANTAN.


DI KELANTAN INI SEMUANYA PELIKKAN.....DARI KETUPAT SOTONG,NASI TUMPANG,LADU,PIANA.GELOMBONG BUAYA MALAHAN BANYAK LAGI  MAKANAN LAIN. PASTI..RAMAI YANG TAHU DAN TAK TERKECUALI JUGA YANG TAK TAHU GITU....


FOR ME..I LOVED MY KELANTAN EVERY MUCH..NEVER FEEL MALU BEING A KELANTANESE....











JOM HARI INI KITA BERCERITA HAL KETUPAT SOTONG INI..RAMAI YANG MERASA PELIK DENGAN KEHADIRAN MASAKAN INI BUKAN..MASA DULU YELAH ZAMAN TAKDA INTERNET INI..BLURR KALAU DI CERITAKAN HAL KETUPAT INI..NOW RAMAI YANG SUDAH MULAI KENAL HAL  KETUPAT INI.


KETUPAT INI SEDAP SEKALI....MALAH BOLEH DISEDIAKAN BERULANG-ULANG KALI..MAMA SERTA KAK IBAH YANG SUKA MASAKKAN KETUPAT INI SEWAKTU SAYA DI KAMPUNG...NAMUN SEKARANG JARANG SEKALI NIKEE DAPAT MENIKMATI SEMUA INI LAGI...


PERTAMA KALI MENGENALI AZIE KITCHEN NIKEE TERUJA SEBAB KAK AZIE ADALAH BLOGGER TERBAIK DALAM MENYEDIAKAN MASAKAN KELANTAN..JADI RESEPI INI DATANGNYA DARI KAKAK AZIE...TERIMA KASIH  DAUN KELADI..TABIK SPRINGGG!!MOHON SALIN KEMBALI RESEPI MUDAH INI DANGAN OLAHAN NIKEE DI SINI KAKAK.












BAGI YANG NAK CUBA .....SALIN RESEPI DI BAWAH OK..KALAU KURANG BERANI LAGI...APA LAGI LAYAN JELAH FOTO TU....



KETUPAT SOTONG
OLEH; AZIE KITCHEN




SOTONG SEGAR IKUT SUKA
2 PKT KECIL SANTAN PEKAT SEGAR@
2 PEK KOTAK KECIK-SANTAN KOTAK
SECUBIT GARAM
BEBERAPA HELAI DAUN PANDAN SEGAR
2 KEPING MANISAN@GULA MELAKA-NAK MANIS BOLEH TAMBAH.
BERAS PULUT_RENDAM+GARAM-BEBERAPA MINIT.
LIDI@TOOTHPICK




MULA-MULA BERSIHKAN SOTONG DAN ASINGKAN KEPALANYA..SEJAT KERING.

AMBIK BERAS PULUT TADI SEJAT SEKEJAP DAN ISIKAN KE DALAM SOTONG SEPARUH PENUH..DAN GUNAKAN LIDI UNTUK MENYEMATKAN KEPALA SOTONG TADI..

PASTIKAN BUAT BETUL-BETUL SUPAYA BILA DI MASAK PULUT TAK TERBURAI KELUAR.

ATURKAN DAUN PANDAN DI DASAR PERIUK...LETAKKAN SOTONG YANG SUDAH BERISI TADI DAN MASUKKAN SANTAN PEKAT..TABURKAN SECUBIT GARAM,PASTIKAN SEMUA BERCAMPUR RATA.

MASAK DI ATAS API SEDERHANA SAMPAI  PULUT MASAK DAN SANTAN SEPARUH KERING DAN TERBIT MINYAK BARULAH DI MASUKKAN GULA MELAKA..

ANGKAT DAN SEDIA UNTUK DI HIDANG..BAGI YANG SUKA BERKUAH JANGANLAH DI MASAK TERLALU KERI NG..MEMADAILAH BILA TINGGAL SEPARUH KUAH DAN DI ANGKAT..

SELAMAT MENCUBA!








4 comments:

  1. nmpk menyelerakan lauk ni..... nikee

    ReplyDelete
  2. As salam Nikee,
    tengok gambar ni, terus jadi lapar. Kak Azie skrg ada kat Penang. Kalau kat rumah, tentu dah masuk dapur, buat ketupat sotong lagi. Kalau sotong ada telur, boleh termenung dibuatnya. speechless.
    yes Nikee yes, we are proud to be Kelantanese. Becoz I am Kelantanese, I am what I am today.

    ReplyDelete
  3. SALAM KAK ZIE!TERUJA SUNGGUH MEMANG MENJADI TAPI DISEBABKAN MALAS TULAH..MAU MKN YG ORG BUAT AJE KETUPAT NI..RASANYA SO FAR KETUPAT SOTONG NI STILL A VERY WEIRD DISHES FRM KELANTAN..TOP 1 LAGI...BEING A KELANTANESE..OF COZ I'M SO PROUD....TQVM FOR SHARING THIS LOVELY RECIPES!

    ReplyDelete
  4. HAI MORI NI ADALAH DESSSERT...IN BETWEEN DISHES SUSAH LAA NAK CKP...PELIK SIKIT BUNYINYA TAPI SEDAP KALAU DI MAKAN

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...