Monday 15 April 2013

SUPER DARK COCO HAZELNUT BROWNIES



SALAM SEMUA!









NIKEE KALAU MAKAN BROWNIES MEMANG TAK INGAT DUNIA...KAT RUMAH TIADA YANG MINAT KOKO NI KECUALI SAYA DAN CALEB..RASANYA KAMI BERDUA BERADA DI DALAM KELOMPOK MANUSIA YANG NORMAL.



BAGI SUAMI NIKEE SERTA YAYA DIA SUKA BROWNIES TAPI MAHU DI NIKMATI BERSAMA DENGAN VANILA AIS KRIM KATANYA YUMMY!NIKEE SUKA SEADANYA.ITULAH KALAU YANG RAMAI SINGGAH DI LAMAN NI JANGAN HAIRAN JIKA TIDAK NAMPAK LANGSUNG NIKEE MENYEDIAKAN KEK COKLAT BUKAN TAK PANDAI..HANYA DI SEDIAKAN BILA WAJIB SAHAJA.SELALU KEK-KEK KOKO NI DISEDIAKAN WAKTU HARI RAYA DAN BUAH TANGAN SAHAJA....


RESEPI KALI INI ADALAH DARI SIMPANAN NIKEE DARI NOOK CORNER DI DALAM SURATKHABAR TEMPATAN NEWS STRAITS TIMES...DULU SELALU MENGUMPUL DAN MEMBACA NOOKS CORNER.

BROWNIES SEDAP TETAPI LITTLE BIT CRUMBLY TEKSTURNYA MUNGKIN NI ADALAH HASIL KEJADIAN BROWNIES DARI RESEPI INI...SEDAP MAKAN DENGAN AIS KRIM









NIKEE GUNAKAN DARK KOKO POWDER YANG BOLEH DI BELI DI KEDAI PEMBEKAL BAHAN BAKERI.DI SINI.RUPANYA SEUMPAMA SERBUK KOPI KISAR ..MEMANG HITAM TAPI SEDAP DAN BAGI YG KURANG MENGEMARI RASA KOKO ASLI DARK KOKO ADALAH BAHAN ASAS YANG TERBAIK .KEMUNGKINAN DARK KOKO DI GORENG LAMA MAKA RASANYA CUKUP BERBEZA...NIKEE SUDAH SELALU SANGAT MENGGUNAKANNYA DI DALAM DESSERT DAN KEK..SERTA BISKUT SEDIKIT SAHAJA SUDAH PUN MEMADAI.DARK COCO INI SAMA SEKALI TIDAK MEMAHITKAN RASA KEK DAN PEMANIS MULUT...


.KALAU NAK CUBA JOM KITA MASAK........







SUPER DARK COCO HAZELNUT BROWNIES




150 G DARK COOKING CHOCOLATE-PECAHKAN KECIL
175 G BUTTER
175 G BROWN SUGAR
1/2 TSP VANILA ESSENCE
3 EGGS


SIFTED TWICE-AYAKKAN 2X

135G TEPUNG GANDUM
80 G DARK COCO-TAKDER COCO BIASA PUN OK
1 TSP CINNAMON POWDER



100G HAZEL NUT-ROASTED IN OVEN AND CUT INTO SMALL PIECES



LINE 21CM SQUARE BAKING TIN,WITH ALUMINIUM FOIL AND GREASE WITH BUTTER.PUT IT ASIDE.MELT BUTTER+DARK COOKING CHOCOLATE ON BOILING WATER IN  WATER BATH METHOD,STIR UNTIL ALL WELL COMBINE AND ADD SUGAR INTO CHOCOLATE PASTE BATTER UNTIL SUGAR ALL DISSOLVED.

COOL THE CHOCOLATE BATTER....ADD THE EGGS ONE AT THE TIME AND PUT THE FLOUR.



LASTLY STIR IN THE CHOPPED HAZELNUTS MIX WELL.BAKE THE BATTER FOR 30 MINUTE AT 160-175C



















PESAN NIKEE:

YANG SEDAPNYA BROWNIES NI DI LETAKKAN SERBUK KAYU MANIS...MEMANG LAZAT..

KALAU TAK ADA COCO HITAM NI MEMADAI SERBUK COCO BIASA  SAHAJA.

CUKUP HITAM ..HINGGA TAK NAMPAK KACANG HAZEL DI DALAMNNYA...


SELAMAT MENCUBA!







2 comments:

  1. maveles maveles tengok brownis nie...hehehe... nmpk gak ada kacang tu..

    ReplyDelete
  2. mori kena cuba ni memang lain kali ni sbb twist sikit coco tu dgn rasa kayu manis

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...