Sunday 7 July 2013

NUTTY BROWNIES WITH COLLATA GANACHE







 





                               SALAM SEMUA!

BEBERAPA HARI YANG LALU NIKEE MEMANG SIBUK MAKLUMLAH YAYA SIBUK DENGAN AKTIVITI DI SEKOLAH YANG MENGADAKAN FOURIAN FAIR..YANG MEMBUAT JUALAN SERTA PERMAINAN SERTA PERTUNJUKAN DARI ARTIST TANAH AIR...


KALI INI PIHAK KELAS YAYA SERTA GURU KELAS MEMINTA NIKEE MENYEDIAKAN 2 JENIS KEK UNTUK DI JUAL SEBAGAI PEMANIS MULUT..BERAT JUGA NAK MENYEDIAKAN KEK..KERANA SUDAH RAMAI YANG MEMBUAT KEK UNTUK DI JUAL TERUTAMANYA RV SERTA RAINBOW...HARI ITU GURU BESAR SMK USJ 4 ADALAH ORG PERTAMA MENJAMAH KEK YAYA...


GERAI KELAS 2A MENJUAL KEROPOK LEKOR SERTA MEATBALLS SEBANYAK 200 BIJI ....











UNTUK RESEPI YANG NAK DI KONGSI NI ,NIKEE MENGOLAH RESEPI KAK WAN DAN MENAMBAH SEDIKIT DI SANA-SINI....



JOM CUBA!



300 G MENTEGA
80 G SERBUK KOKO
350 G GULA PERANG-330 G  (NIKEE KURANGKAN)
300 G COKLAT MASAKAN
6 BIJI TELOR- KOCOK SAMPAI KEMBANG DAHULU
2 SUDU KECIL VANILA
100 G TPG GANDUM
1 CAWAN KACANG ALMONDS FLAKES- PANGGANG
1/2 SUDU TEH BAKING SODA-NIKEE TAMBAH 





CAIRKAN COKLAT MASAKAN DENGAN CARA DOUBLE BOILER...SIAP KETEPIKAN
CAIRKAN MENTEGA DI DLM PERIUK,MASUKKAN SERBUK KOKO GAULKAN RATA-RATA.ANGKAT DAN MASUKKAN GULA PERANG.KACAU RATA..KETEPIKAN



MASUKKAN TELOR PUTAR TADI .TEPUNG GANDUM YG DI AYAK SERTA COKLAT CAIR TADI.KAUP BALIK SAMPAI RATA..MASUKKAN KEKACANG TADI..TUANGKKAN KE DALAM LOYANG .BAKAR PADA SUHU 150 C SELAMA 1 JAM.



COLLATTA GANACHE;

2 BUKU COKLAT COMPOUND COLLATTA-TAKDER GUNA BERYLS COMPOUND SEBANYAK 400-500G.
2 SUDU BESAR MENTEGA
SEDIKIT SERBUK NESCAFE-JIKA SUKA
200 ML DAIRY WHIPPING CREAM EMBORG
1/2 BUKU-WHITE CHOCOLATE BAR -UTK HIASAN DI SAGAT KASAR.
SEDIKIT ROASTED ALMONDS FLAKES


PANASKKAN BEKAS SECARA DOUBLE BOILER CAIRKAN COKLAT COMPOUND SAMPAI CAIR..ADUK RATA,MASUKKAN MENTEGA DAN KACAU RATA.MASA INI MASUKKAN NESCAFE KEDALAM ADUNAN TADI KACAU LAGI.

AKHIR SEKALI MASUKKAN CREAM TADI KACAU SAMPAI GANACHE BERKILAT..ALIHKAN DARI DOUBLE BOILER ..ANGKAT DAN TERUSKAN MENGACAU SAMPAI GANACHE MULAI MENJADI PEKAT..KETEPIKAN


SEDIAKAN BROWNIES TADI,SIRAMLAH GANACHE KE SELURUH BROWNIES PASTI GANACHE MENGALIR SERATANYA....MASUKKAN KE PETI AIS SELAMA 10 MINIT DAN KELUARKAN DAN TABURKAN COKLAT PUTIH SAGAT SEBAGAI HIASAN DI ATAS KEKSERTA DI HIASAN ALMODS FLAKES DI TEPI.

SIMPAN KEK DI PETI AIS...UNTUK MENIKMATINYA KELUAKAN KEK 2 JAM SEBELUM MENIKMATINYA.









No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...