Thursday, 11 July 2013

PEHA AYAM PANGGANG SZECHUAN BERSOS LEMAK PEDAS





                                          SALAM   SEMUA!


SEMPENA BULAN RAMADHAN INI NIKEE NAK KONGSIKAN RESEPI AYAM PANGGANG SZECHUAN YANG AMAT MUDAH SERTA MURAH NAK DI SEDIAKAN....


KEASLIAN RASA AYAM PANGGANG YANG MENGGUNAKAN SZECHUAN PEPPER CORN INI MEMANG WANGI DAN SEDAP...DI SIRAMKAN SOS LEMAK PEDAS UNTUK MENYEDAPKAN LAGI AYAM INI.




JOM SEMAK RESEPI:








4-5  PEHA AYAM-KELAR
1  SUDU KECIL SERBUK KUNYIT
2  SUDU KECIL GARAM HALUS
2  SUDU BESAR SZECHUAN PEPPER CORNS- TUMBUK HALUS.
2  SUDU BESAR MADU
2 SUDU MAKAN MINYAK MASAK@BUTTER@MARJERIN
1 SUDU KECIL SERBUK PERASA




CARA;


PERAPKAN SEMUA BAHAN  DI ATAS  BERSAMA PEHA AYAM TADI DAN PERAPLAH DARI PAGI LEBIH BAIK.

BAKARLAH AYAM PADA SUHU 180-250 C SELAMA 30 MINIT ATAU SAMPAI MASAK..

SEBELUM MEMBAKAR TABURKAN SEDIKIT BUTTER KE ATAS AYAM TADI.




SOS LEMAK PEDAS:

1/2 CAWAN SUSU CAIR @ CREAM@ SUSU BIASA
1 SUDU KECIL CILI PADI - TUMBUK
I BIJI BAWANG MERAH BESAR- TUMBUK
2 ULAS BAWANG PUTIH- TUMBUK
2 CM HALIA- TUMBUK
GARAM
GULA
PERASA
1 BIJI BAWANG BESAR KUNING- MAYANG  BULAT
SEDIKIT DRY PASLEY
BUTTER- UTK MENUMIS



CARA;


PANASKAN BUTTER TUMIS  SEMUA BAHAN YANG DITUMBUK TADI.

BILA DAH GARING MASUKKAN SUSU DAN GAUL RATA.

MASUKKAN GULA,GARAM SERTA PERASA,LAST SEKALI MASUKKAN BAWANG BESAR SERTA MASUKKAN PULA PASLEY TADI.ANGKAT APABILA KUAH HAMPIR PEKAT DAN SIRAM DI ATAS PEHA AYAM BAKAR TADI.












SELAMAT BERPUASA DAN SELAMAT MEMBUKA PUASA!






No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...