Friday, 19 July 2013
RV SPECIAL DARI AZIE KITCHEN
SALAM SEMUA!
ALAHAMDULILLAH PUASA TAHUN INI CUKUP SEDERHANA..MALAH BERBELANJA DI BAZAAR RAMADHAN PUN HANYA SEKADAR PERLU SAHAJA...KALAU DI SEKITAR BANDAR PUTRA HEIGHTS INI BAZAAR YANG BERDEKATAN IALAH DI ALAM MEGAH SEKSYEN 28 YANG MANA BANYAK HIDANGAN BERBUKA DI JUAL DI SINI...KEBANYAKKANYA DARI NEGERI CIK SITI WAN KEMBANG.
LEWAT KELMARIN KE SANA NIKEE TAK LEPAS PELUANG MEMBELI AIR KATIRA YANG SEDAP BERSAMA DENGAN AYAM GOLEK MEMANG SECUKUP RASA TAHUN INI SEDAP BERBALOI MEMBELI........
KALAU DI SINI JUGA PECAL JAWA ASLI BERBUNGKUS KECIL MEMANG LAZAT KUAHNYA....
BAZAAR DI USJ 4 TIADA BANYAK BEZA DARI TAHUN YANG SEBELUMNYA POPIA TWIN ENAK RASANYA....NIKEE MENCUBA NASI DAGANG TOK MA PADA HARI 3 PUASA MEMANG BOLEH DI NIKMATI NASI GERAI TOK MA HARGA SEKITAR 6 RINGGIT SEBUNGKUS ...KENYANG DAN PUAS HATILAH SEBAGAI MENGALAS PERUT.
BERBALIK KEK RV DI ATAS INI..NIKEE SEDIAKAN PADA 3 JULAI LEPAS UNTUK MUMMY SEMPENA HARI JADINYA YANG KE 64 TAHUN....TERUJA ANAK-ANAK NAK MENJAMAHNYA....
KEK DI BAWAH INI NIKEE MASIH GUNAKAN RESEPI KAK AZIE DARI AZIE KITCHEN....MEMANG SEDAP...TQ SIFU....
CUMA KALI NI NIKEE GUNAKAN CREAM CHEESE DARI JENAMA MEADOW FRESH YANG DI GUNAKAN OLEH PROFESSIONAL CHEF..MEMANG LAIN SIKIT FINISHING TEXTURE FROSTINGNYA...YANG PASTI TIDAK CEPAT CAIR KALI INI.
UNTUK KEK AZIE NIKEE HANYA GUNAKAN 1 SUDU KECIL SERBUK PEWARNA MERAH DEBU DARI BAKE WITH YEN...PERCAYALAH KEK RV AKAN TERASA LAGI ENAK BERBANDING JIKA DI LETAKKAN TERLALU BANYAK LIQIUD FOOD COLOURING....CUKUP YAG DEBU SAHAJA DAN DI GUNAKAN DALAM JUMLAH YANG SEDIKIT...CUBALAH KALAU TAK PERCAYA.
FROSTING KALI INI NIKEE CAMPURKAN 1 CAWAN SUSU PEKAT MANIS DAN 3 SUDU KECIL GULA AISING SAHAJA.
GARNISHES DI LUAR KEK JUGA AMAT SIMPLE HANYA MELETAKKAN ALMONDS FLAKES YANG DI PANGGANG DAHULU....DAN PARUTAN WHITE CHOCOLATE YANG DI PARUT HALUS....
RESEPI CHEESE FROSTING:
300 G MEADOW FRESH CREAM CHEESE
1 CUP NON DAIRY WHIPPING CREAM- BEAT UNTIL FLUFFY
1 CUP CONDENSED MILK
2-3 TBSP ICING SUGAR-OPTIONAL
1 TBSP VANILLA ESSENCE.
BEAT THE CHEESE UNTIL CREAMY AND ADD THE MIX AND ICING SUGAR..ADD THE ESSENCE ..MIX AGAIN UNTIL COMBINED.
LASTLY ADD THE WHIPPING CREAM..FOLD NICELY UNTIL ALL MIX WELL.
FROSTING IS READY TO BE USE.
SALAM RAMADHAN SEMUA !
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
As salam dear. Insya Allah dah copy entri ni. Nak cuba nanti
ReplyDeleteSalam nikee... apa khabar... tengok rv tu... maveles nya... nk cikit...
ReplyDeletemeadow fresh krim cheese tu sedaplah rasanya....mugkin syik rasa cik philly sahaja..kak zie!
ReplyDeletenanti kita hnata kat mori kalau kite lalu ke puncak alam...
ReplyDelete