Tuesday, 16 July 2013

LABU SIAM GORENG CAMPUR











                                       SALAM SEMUA!



LABU SIAM ADALAH ANTARA SAYUR KEGEMARAN NIKEE YANG MANA KURANG DI GEMARI DI MALAYSIA INI.



SAYUR INI AMAT KAYA DENGAN VITAMIN C DAN CUKUP SEDAP DI BUAT LALAPAN BERSAMA SAMBAL TERASI DAN BUDU SERTA CICAHAN YANG LAIN...LABU NI DI CELUR SEBENTAR SEBELUM DI BUAT ULAMAN.




ANTARA CARA PALING CEPAT MENIKMATI LABU SIAM IALAH DENGAN MENGGORENGKAN NYA BERSAMA SAYURAN SEPERTI DI BAWAH INI.






JOM MASAK;






1/2  BIJI LABU SIAM-BUANG KULIT DAN POTONG
1 BIJI KAROT
1 POKOK BROKOLI-CELUR SEBENTAR
BAWANG BESAR -MAYANG HALUS
1 BIJI CILI MERAH-MAYANG HALUS
2 HELAI DAUN KOBIS- MAYANG HALUS
1 PAKET KECIL SNOW PEAS


BAHAN PERASA DAN TUMIS;

3 BIJI BAWANG PUTIH-KETUK 
2 BIJI BAWANG MERAH-MAYANG HALUS
2 CM HALIA MUDA-MAYANG HALUS
PERASA
SERBUK LADA SULAH
SOS TIRAM
1 SUDU KECIL TEPUNG JAGUNG
1/3 CAWAN@ 3-4 SUDU BESAR AIR SUAM
2 SUDU BESAR MINYAK BIJAN-





CARA;


PANASKAN MINYAK BIJAN,TUMISKAN BAHAN DI ATAS TADI SAMPAI GARING DAN MASUKKAN SAYURAN YANG KERAS SEPERTI KAROT DAN KCG SNOW PEAS.


GORENG SEKEJAP,MASUKKAN BAWANG BESAR...LAST SEKALI SAYURAN YANG LAIN.


MASA NI MASUKKAN PERASA ,GARAM,SERTA LADA SULAH DAN SOS TIRAM BERSAMA AIR TEPUNG JAGUNG,GAULKAN SEKADAR SEGERA DAN MATIKAN API ....SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN!












                     SELAMAT   BERBUKA !

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...