Sunday, 28 July 2013
SUGEE BRUNEI
SALAM RAMADHAN!
KALAU CERITA PASAL BISKUT SUGEE SEMUA TAHU RASANYA..ADA PULAK YANG TELAH DI LETAKKAN NAMA-NAMA YANG BERBEZA UNTUK BISKUT INI..TAK KURANG JUGA YANG TELAH DI OLAH BAHAN-BAHANNYA..
RESEPI YANG DI AMBIL DARI BLOG RAHEL INI MEMENUHI RUANGAN BISKUT NIKEE...TERUJA NAK MENCUBA KUKIS NI DAH LAMA NIKEE JUGA MENYIMPAN 3 RESEPI BISKUT SUGEE INI ..TIADA BANYAK PERBEZAAN NYA.
BAGI YANG NAK MENCUBA JOM....
200 G MINYAK SAPI
100 G SHORTENING
180 G GULA CASTER
80 G TEPUNG SUGI
80 G TEPUNG JAGUNG
100 G CORNFLAKES- KISAR HALUS
370 G TEPUNG GANDUM
1 BIJI KUNING TELOR
BAHAN SALUT BISKUT;
NESTUM - KISAR HALUS*
SUSU TEPUNG NESPRAY*
GULA ICING-OPTIONAL*
* - SEMUA BAHAN DI ATAS DI GAULKAN BERSAMA...TAPI GULA ICING BOLEH DI KECUALIKAN JIKA TIDAK MAHUKAN BAHAN SALUT MANIS KERANA BISKUT ITU SENDIRI SUDAH SESEDAP RASA.
CARA MEMBUAT KUKIS:
PUTARKAN MINYAK SAPI BERSAMA SHORTENING SAMPAI KEMBANG DAN MASUKKAN GULA HALUS.
MASUKKAN TELOR KUNING PUTAR SAMPAI SEBATI.
MASUKKAN PULA BAHAN KERING TADI DAN PASTIKAN ANDA MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT HINGGA ADUNAN MENJADI DOH YANG LEMBUT.
AMBIK SEDIKIT ADUNAN DAN DI BULATKAN SEBESAR GULI..BAKAR PADA SUHU 180 C SELAMA 20 MINIT...
ANDA BOLEH RENDAH SUHU OVEN PADA 160 C SAHAJA.
SALUTKAN BISKUT DENGAN BAHAN SALUT TADI APABILA SEJUK DAN MASUKKAN KE DALAM PAPER CUP JIKA SUKA..SIMPAN DALAM BEKAS KEDAP UDARA.
PPESAN NIKEE;
BISKUT BOLEH DI SALUT BERSAMA TEPUNG SUSU SAHAJA....BOLEH DI KECUALIKAN NESTUM TADI.
BISKUT JUGA BOLEH DI TERAP MENGIKUT BENTUK YANG DI SUKAI..
HATI-HATI BILA MENGALIH BISKUT YANG SUDAH DI BAKAR SEBAB BISKUT INI TERLALU GEBU..
BOLEH DI KECUALIKAN PULA GULA AISING JIKA TIDAK SUKA MANIS..MEMADAI MENGUNAKAN NESTUM DAN SUSU SAHAJA.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Wahhh. Dh stat buat biskut raya... Sedap tgok sugee tu...
ReplyDeletePUAN MORI...MINGGU DEPAN DAH NAK BALIK RAYA AWAL SELALU DI KL DULU..TAHUN KE KG DULULAH .....SEDAP KUKIS NI..PASTI HOT CAKE NI
ReplyDelete