Thursday 31 October 2013

ITALIAN CREAM CHEESE CAKE.....BUFDAY YAYA








                                 SALAM  SEMUA!


CUTI SEKOLAH SUDAH PUN BERMULA... DI MANAKAH DESTINASI KALI INI...HARAP-HARAP TAHUN INI JANGANLAH BERLAKU TSUNAMI HEBAT..TAKUT DAN SERIK RASANYA HENDAK BERCUTI DI TEPIAN PANTAI....



KE MANA SAJA HALUAN ANDA SEMUA..SELAMAT BERCUTI DAN BERLIBUR BERSAMA FAMILI...



HARI INI NIKEE  MASUKKAN N3 TERTUNGGAK YANG NIKEE SEDIAKAN UNTUK YAYA..KEK ITALIAN YANG NIKEE SEDIAKAN INI BUKANNYA ASING LAGI BAGI MAT SALEH DI LUAR SANA.MEREKA MENYEDIAN ITALIAN KEK INI SEWAKTU SAMBUTAN HARI NATAL..SEDAP SANGAT RASANYA LEBIH KURANG HUMMINGBIRDS CAKE CUMA TIDAK DI MASUKKAN PISANG SAHAJA.




BAGI YANG MENCARI IDEA UNTUK MEMASAK KEK HARIJADI..ITALIAN CAKE ADALAH SALAH SATU RESEPI TERBAIK..MODALNYA JUGA BUKANLAH BESAR SANGAT...SANGAT SESUAI SEBAGAI TEA TIME CAKE...







JOM KITA INTAI RESEPI;













ITALIAN CREAM CHEESE CAKE;
SUMBER;  TASTE OF HOME



1/2 CUP BUTTER- SOFTENED
1/2 CUP SHORTENING
2 CUPS OF SUGAR
5 EGGS- SEPARATED YOLKS AND WHITE
1 TSP VANILLA ESSENCE
2 CUPS OF FLOUR
1 TSP BAKING SODA
1 CUP OF BUTTERMILK
1- 1/2 CUPS OF FLAKES COCONUT( HAWAIAN SWEET COCONUTS)
1 CUP PECAN NUTS- TOASTED


CREAM CHEESE FROSTING;


2 PACKAGES CREAM CHEESE- ROOM TEMP...
3/4 CUP OF BUTTER- SOFTENED
6 CUPS OF ICING SUGAR
1-1/2 TSP VANILLA ESSENCE
3/4 CHOPPED TOASTED PECAN NUTS



MAKING CAKE;


CREAM THE BUTTER + SHORTENING+ SUGAR UNTIL LIGHT AND FLUFFY
BEAT IN THE EGG YOLKS AND VANILLA.
COMBINE FLOUR + BAKING SODA AND ALTERNATELY PUT THIS IN EGG MIXTURE....BEAT UNTIL JUST COMBINED...STIR IN COCONUT FLAKES.


IN SMALL BOWL BEAT THE WHITE EGGS UNTIL STIFF PEAKS FORM.FOLD IN THE WHITE EGGS INTO THE BATTER..SLOWLY FOLD UNTIL ALL WELL COMBINED.
POUR THE BATTER INTO THE ROUND BAKING TIN...9 INCH...POUR THE BATTER EQUALLY SAME AMOUNT FOR EACH BAKING TINS.


BAKE THE CAKE AT 180 C-AROUND 20- 25 MINUTES....UNTIL COOK.



BEAT THE CREAM CHEESE AND BUTTER UNTIL SMOOTH, BEAT IN THE ICING SUGAR..ALSO VANILLA UNTIL LIGHT AND FLUFFY...STIR THE PECAN..IF YOU LIKE..OR YOU MAY FROST THE CAKE FIRST BEFORE MIXING WITH THE PECAN.

FROST THE CAKE NICELY FOR THE EACH LAYER..AND CHILLED THEM BEFORE SERVING....




                 


PESAN NIKEE;


UNTUK KEK ITALIAN INI..NIKEE KURANGKAN GULA KASTER DI DALAM KEK..SUPAYA KURANG MANIS...KEPADA 1 1/2 CWN SAHAJA.


NIKEE JUGA MENGURANGKAN GULA ICING DI DALAM FROSTING CHEESE KEPADA 3 CWN SAHAJA....


NIKEE JUGA TIDAK MENCAMPURKAN PECAN KE DALAM FROSTING..SUPAYA KEK KELIHATAN LEBIH CANTIK..ANDA JUGA BOLE MENABURKAN PECAN DI ATAS FROSTING SETELAH KEK TADI DI HIAS CANTIK...


SELAMAT MENCUBA!








No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...