Wednesday 30 October 2013

EGGLESS DATES AND WALNUT LOAF








                       SALAM SEMUA!



BILA BUKA PETI AIS PENUH DENGAN SAKI BAKI BUAH TAMAR ATAU KURMA DARI BULAN PUASA YANG LEPAS...DAH BEBERAPA KALI MENCARI RESEPI KEK TAMAR YANG MUDAH SERTA SEDAP UNTUK DI KONGSIKAN BERSAMA...ADA RESEPI PULA TIDAK MENEPATI CITARASA NIKEE INI PULA.


KEK TAMAR INI PALING SEDAP JIKA DI MAKAN BERSAMA CARAMEL SAUSE YANG DI BUAT SENDIRI..BARULAH SEDAP....


BAGI MEREKA YANG GEMARKAN TAMAR NIKEE SERTAKAN DI SINI RESEPI DAN SILAH MENCUBANYA JIKA ADA SAKI BAKI KURMA YANG DI SIMPAN DI PETI AIS....



JOM MASAK ....



1 CWN TEPUNG NAIK SENDIRI
1/2 CWN CASTER SUGAR
1/2 CWN KACANG WALNUT- DI CINCANG
1/2 CWN BUAH KURMA- DI CINCANG KASAR
1 OZ MENTEGA- SUHU BILIK
2/3 CWN AIR
1/2 SUDU TEH SODA BIKARBONAT
2 SUDU TEH SERBUK KAYU MANIS



CARA;



SATUKAN SEMUA BAHAN KERING DI DALAM SEBUAH BEKAS BESAR.

MASUKKAN SEKALI KACANG WALNUT SERTA KURMA DAN KACAU SAMPAI SEBATI.


PANASKAN BUTTER SERTA AIR TADI DI DALAM PERIUK SAMPAI SEDIKIT MENDIDIH.


BUATKAN TELAGA DI TENGAH BEKAS YANG DI MASUKKAN BAHAN KERING TADI DAN...GAULKAN SEMUA SAMPAI BERCAMPUR RATA.

MASUKKAN KEDALAM LOAF PAN BERUKURAN 25CM X 7.5CM

BAKAR SELAMA 180C SELAMA 40 MINIT.....



PESAN NIKEE;

POTONG LOAF INI DENGAN PISAU ROTI SUPAYA TIDAK HANCUR..DI LETAKKAN DI DLM PETI AIS MEMBUATKANYA SENANG DI POTONG..

LEMBUT,SERTA CUKUP LEMBAP...









No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...