Thursday 17 October 2013

LEMPENG PANDAN BERSAMA SERAWA DURIAN









               
                                         SALAM  SEMUA!

RASANYA LAMA BENAR TAK BER UPDATE BLOG LAMAN INI..SEBENARNYA AMAT SIBUK TAMBAHAN PULA CALEB SERTA NIKEE KURANG SIHAT..


SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA KORBAN BUAT SEMUA PEMBACA SERTA KEKAWAN BLOGGER DI ALAM MAYA...RASANYA SEMUA ADA PENGORBANAN MASING-MASING DALAM MENGHAYATI ERTI KORBAN ITU SENDIRI....BAGI NIKEE PULA SUDAH MASUK KALI KE 4 NIKEE TIDAK DAPAT MELAKUKAN IBADAH KORBAN PADA AIDIL ADHA SEBAB NYA ..LEMBU YANG HENDAK DI KORBANKAN JAUH DARI KAMPUNG ASAL DI MANA WAE SERTA MAMA NIKEE TINGGAL..AL MAKLUMLAH MEREKA JUGA SUDAH TUA DAN TIDAK LARAT LAGI UNTUK MENGURUSKAN HAL DAGING YANG SUDAH DISEMBELIH ITU...



DARI SAYA KECIL HINGGA TINGKATAN 5..WAE SENTIASA MELAKUKAN IBADAH KORBAN UNTUK SAYA..ITULAH CARA WAE BERSEDEKAH HINGGALAH SAYA BERKAHWIN...TERNYATA WAE SEORANG AYAH YANG CUKUP HEBAT.....


BERBALIK KEPADA MASAKAN YANG NAK DI KONGSI INI..RASANYA DAH RAMAI YANG TAHU..TAPI TAKPELAH..KATA  OANG RUPA FOTO YANG CANTIK TU TAK SEMESTINYA SEDAP DAN FOTO YANG BURUK TU TAK SEMESTINYA TAK SEDAP...



LEMPENG PANDAN ADALAH FEVERET SAYA DARI DULU..LAGI..MALAHAN WAKTU KECIL INILAH YANG SELALU DI MASAK OLEH MAMA.. JOM KITA CUBA!








LEMPENG PANDAN;


2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 SUDU KECIL GARAM HALUS
1 CAWAN SANTAN KOTAK
AIR- SECUKUP- UTK MENCAIRKAN ADUNAN
4 SUDU BESAR- MENTEGA@ MARJERIN
PASTA PANDAN@ PERAHAN AIR DAUN PANDAN
MINYAK MASAK





CARA;


SEDIAKAN BEKAS PEMUTAR MAKANAN @ BLEDER..MASUKKAN AIR ,SANTAN,GARAM SERTA MARJERIN,PASTA PANDAN....BLENDER SEKEJAP SAMPAI MARJERIN RATA.

MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT-SEDIKIT SAMPAI ADUNAN MERATA DAN SEBATI TANPA GUMPALAN TEPUNG..

TAPISKAN ADUNAN..ANDAI KATA PEKAT TAMBAHKAN AIR DAN JIKA TERLAU CAIR TAMBAHKAN TEPUNG..

SEDIAKAN SAUCEPAN NON STICK DAN SAPUKAN SEDIKIT MINYAK MASAK DAN MASUKKAN SATU SENDUK KECIL ADUNAN TADI DAN MASAK SAMPAI MASAK...LAKUKAN SAMPAI HABIS....


KUAH SERAWA;

1 MANGKUK BESAR ISI DURIAN SEGAR- AMBIL ISI 
1 SUDU KECIL GARAM
2 HELAI DAUN PANDAN- SIMPULKAN
1 MANGKUK BESAR SANTAN PEKAT SEGAR
1  CAWAN  GULA MERAH HANCUR@ 2 KEPING MANISAN
AIR- JIKA KUAH TERLALU PEKAT.


SEDIAKAN PERIUK..MASUKKAN SANTAN SERTA ISI DURIAN,DAUN PANDAN SERTA GARAM..MASAK SEKEJAP SAMBIL MENGACAU KUAH SERAWA SELALU,PASTIKAN API TIDAK TERLALU BESAR...

APABILA KUAH SUDAH PANASKAN MASUKKAN GULA MERAH DAN TAMBAH SEDIKIT AIR JIKA KUAH TERLALU PEKAT..


MASA INI RASAKAN KEMANISAN KUAH SERAWA...JIKA KURANG MANIS TAMBAH GULA DAN MASAK SAMPAI SEDIKIT MENGELEGAK DAN ANGKAT SERTA SEDIA UNTUK DI HIDANGKAN...




SELAMAT MENCUBA!



PESAN NIKEE;

KALU DI MASUKKAN AIR PANDAN ASLI ADUNAN LEMPENG KURANG BERWARNA HIJAU JADI MASUKKAN SEDIKIT PEWARNA HIJAU EPAL.

SEKIRANYA TIADA SANTAN MEMADAI DENGAN MEMASUKKAN AIR.

TAK PERLU DI MASUKKAN TELOR SEBAB LEMPENG KOSONG LAGI BEST DI MAKAN BERSAMA KUAH SERAWA.








2 comments:

  1. hai..salam aidiladha nikee..

    bestnya kalau makan lempeng pandan dengan kuah serawa petang macam ni kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SALAM AIDIL ADHA....SEDAP KELUPIS LAGI RASANYA.....

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...