Thursday, 5 December 2013

ORANGE BANANA DATES LOAF
              SALAM  SEMUA!
HARI INI NIKEE TERUJA SEKALI WALAUPUN KAT LUAR TU MASA HUJAN RENYAI,APALAH AGAKNYA ORANG KUANTAN AGAKNYA..MASA INI TERINGAT DEKAT ABANG DIHAIZAD..MOGA KG PERAMU JAYA TAK DI LANDA BANJIR BESAR...KESIAN KALAU RUMAH TENGGELAM.
APA YANG BUAT NIKEE TERUJA..DULU NIKEE ADA SEORANG SAHABAT LAMA NIKEE YANG NIKEE KENALI SEWAKTU DI SEKOLAH  RENDAH DAN MENENGAH..PERSAHABATAN KAMI HANYA BERDASARKAN SURAT SAHAJA. MASA TU MANALAH GADGET BERBAGAI....PERSONAL MESSAGE YANG DI HANTAR OLEH KAK FAZILA MEMANG MENGUNDANG TUAH..JOHARITA JOHARI MASIH DALAM INGATAN.


DI PENDEKKAN CERITA..RUPA MEREKA BERSAHABAT BAIK...@ BFF GITU....APA PUN...SEMOGA JALINAN YANG TELAH TERPUTUS INI,BAKAL BERTAUT KEMBALI AKHIRNYA..INSYAALLAH.DALAM MUSIM INI,KITA PASTI AKAN CEPAT LAPAR BUKAN,MAKAN JER YANG DI INGAT..TAK GITU..TAPI NIKEE TERINGAT IKAN BUDU YANG DI GORENG BERSAMA TELOR DADAR,LAZATNYA BERTEMAN NASI PANAS DAN BUDU SERTA PUCUK UBI.UNTUK MENGISI PERUT YANG SENTIASA LAPAR DI MUSIM HUJAN INI JOM MASA LOF,LESS BUTTER,LESS CALORI, HIGH FIBRE.....


2 CAWAN TEPUNG NAIK SENDIRI
1 TSP BAKING SODA
1 CAWAN PISANG MASAK- LECEK
1/2 TSP SERBUK BUAH PALA@ KAYUMANIS
2/3 CAWAN GULA PERANG
3/4 CAWAN @ 175ML OREN JUS
1 BIJI TELOR
60 G MENTEGA@ 2 SUDU BSR
1 CAWAN KURMA - POTONG KECIL-KECILBAKAR; 175C-180C
              1 JAMCARA;

PUTARKAN MENTEGA BERSAMA DENGAN GULA SAMPAI GEBU DAN PUCAT...
MASUKKAN TELOR, PUTAR LAGI SUPAYA SEMUANYA BERGAUL RATA..MASUKKAN JUS OREN..GAULKAN SAMPAI RATA... MASUKKAN PISANG DAN GAUL RATA. KETEPIKAN

AYAKKAN TEPUNG BERSAMA SODA DAN MASUKKAN PULA KURMA TADI GAULKAN SAMPAI SEBATI...
.
AMBIL ACUAN LOAF DAN SAPUKAN DENGAN MENTEGA DAN KERTAS MINYAK.MASUKKAN ADUNAN DAN BAKAR SAMPAI MASAK SEPERTI YANG DI NYATAKAN DI ATAS.


SELAMAT MENCUBA....
PESAN NIKEE;

UNTUK  LOAF INI ANDA TIDAK PERLUKAN PEMUTAR ELEKTRIK,CUKUPLAH SEKADAR MENGGUNAKAN SENDUK KAYU @WHISK BELON SAHAJA...


JIKA TIADA JUS OREN BOLEH DI GANTIKAN DENGAN AIR SUNQUICK,SUSU,SANTAN KOTAK,ATAUPUN KRIM TETAPI RASANYA AKAN SEDIKIT BERBEZA.


AMAT SESUAI DI NIKMATI SEWAKTU PAGI DAN PETANG BERSAMA No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...