Thursday 10 July 2014

BEBOLA DAGING BERKUAH

 
 
 
 
 
SALAM  SEMUA!
 
 
 
BEBOLA DAGING MULA DINIKMATI SEMENJAK DUA MENJAK INI,BILA MAKIN BANYAK MASAKAN INDONESIA DIBUKA DI MALAYSIA TERUTAMANYA DI KUALA LUMPUR.
KALAU DULU NAK MEMAKAN BEBOLA DAGING HANYA DAPAT DI NIKMATI DI RESTORAN MAKANAN ITALI..RESTORAN PIZZA HUT JUGA MASAKAN BAKSO,ATAUPUN BEEF NOODLES TAIWAN SERTA BEEF SOUP NOODLES DARI VIETNAM.....
 
UNTUK RESEPI INI SAYA  MENYEDIAKANNYA SEDIKIT BERKUAH DAN DAPAT DI NIKMATI BERSAMA...SEKEPING ROTI BAWANG PUTIH,ROTI BENGGALI ATAU ROTI PUTIH BIASA....
 
JOM KITA INTAI;
 
 
 
 
 
 
1 PAKET BEBOLA DAGING MARINA
1 BIJI BAWANG BESAR KUNING
3 ULAS BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA MUDA
1 SUDU KECIL SERBUK KUNYIT- JIKA SUKA
1 SUDU BESAR CILI GILING
PERAHAN ASAM LIMAU
GARAM
GULA
PERASA- JIKA SUKA
SEDIKIT SANTAN KELAPA
SEDIKIT MINYAK - UNTUK MENUMIS
 
HIASAN; HIRISAN DAUN SUP
 
MAKANAN SAMPINGAN;
 
NAAN
ROTI CANAI
NASI TOMATO
NASI MINYAK
ROTI BAWANG PUTH
ROTI BAGUETTE
CAPATI
 
 
CARA;
 
 
PANASKAN MINYAK,GORENG KESEMUA BEBOLA TADI SAMPAI GARING..ANGKATKAN TOSKAN.
 
BAWANG PUTIH,HALIA,BAWANG BESAR DI MESIN SAMPAI HANCUR...
 
AMBIK KUALI ..DENGAN LEBIHAN MINYAK YANG ADA..TUMISKAN BAHAN KISAR TADI..LETAKKAN SERBUK KUNYIT.....TUMIS SAMPAI WANGI..MASUKKAN CILI GILING..GORENG SAMPAI PECAH MINYAK...
MASUKKAN GULA,GARAM,PERASA..SERTA SANTAN KELAPA...MASUKKAN BEBOLA TADI....MASUKKAN PERAHAN ASAM LIMAU NIPIS..
 
JIKA KUAH TERLALU PEKAT MASUKKAN SEDIKIT AIR...MASAK DALAM 10 MINIT SEDIA UNTUK DI ANGKAT
 
BOLEH DINIKMATI BERSAMA ROTI NAAN,CANAI,CAPATI,ROTI BWG PUTIH,ROTI BIASA DAN JUGA NASI MINYAK ATAU TOMATO
 
PESAN NIKEE;
 
 
BOLEH DI GANTIKAN SANTAN KEPADA SUSU CAIR,SUSU SEGAR,CREAM MASAKAN,YOGURT MENGIKUT KESESUAIAN RASA ANDA..
 
SELAMAT MENCUBA DAN BERBUKA.
 
 
 
 



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...