Monday 14 July 2014

SIRA PISANG BERPERISA PANDAN

 
 









SALAM  SEMUA!







KALAU BULAN PUASA,ORANG PANTAI TIMUR SUKA MENYEDIAKAN MANISAN SIRA PISANG.PADA NIKEE LA,SIRA PISANG RAJA SERTA PISANG NANGKA ADALAH YANG PALING SEDAP SEKALI...


KALI INI..RESEPI MUDAH YANG NIKEE OLAH SEDIA SIFAT KEJADIAAN MENJADI KEHIJAUAN......SIRA PISANG INI AMAT SESUAI DI MAKAN SEJUK DARI PETI AIS SERTA DI MAKAN BERSAMA AIS KRIM VANILA..




RASA NIKEE RAMAI YANG MENGGEMARI MANISAN INI..JOM KITA MASAK BERSAMA....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5-6 BIJI PISANG NANGKA,RAJA,ABU-BELAH 2
1/2 CWN GULA PUTIH
1 HELAI DAUN PANDAN- SIMPUL
2-3 KUNTUM BUNGA CENGKEH
SEDIKIT AIR- CUKUP HANYA UTK MELITUPI PERMUKAAN ATAS PISANG.
1 SUDU KECIL PERISA PANDAN@
1 SUDU KECIL PASTA PANDAN
SEDIKIT PEWARNA HIJAU EPAL





CARA;




AMBIL SEBIJI PERIUK......LETAKKAN PISANG YANG DI BELAH .....LETAKKAN AIR DAN MASUKKAN PASTA PANDAN ..MASUKKAN PERISA PANDAN..MASUKKAN DAUN PANDAN,GULA,CENGKIH.

HIDUPKAN API...MASAK DENGAN API SEDERHANA SELAMA 15 MINIT ATAU SAMPAI PISANG EMPUK DAN KUAH SEDIKIT LIKAT....

SEDIA UNTUK DI NIKMATI...


PESAN NIKEE;

JIKA ANDA MENGGUNAKAN PASTA PANDAN...SKIP PWEARNA HIJAU EPAL SEBAB PASTA PANDAN MEMANG BERWARNA HIJAU...

JIKA MELETAKKAN PERISA PANDAN..LETAKKAN WARNA HIJAU TADI...

SELAMAT MENCUBA!






 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...