Wednesday 29 April 2015

KARI BAWANG IKAN MERAH

















SALAM   SEMUA!






MASAKAN BERKARI SEMEMANGNYA MENJADI MASAKAN WAJIB BAGI SESETENGAH FAMILI..MAKAN DI KEDAI MAMAK PUNYA HARUS 3X SEMINGGU.....APA LAGI PEKENA NASI,SERTA THOSEI JUGA ROTI CANAI.....


UNTUK RESEPI KELUARGA INI...KARI BAWANG ADALAH ALTERNATIF PADA MEREKA YG KEHABISAN BAHAN MASAKAN UTAMA DI RUMAH...HANYA MEMERLUKAN BAWANG SERTA SEDIKIT SAYURAN UNTUK MELENGKAPKAN MASAKAN INI.

UNTUK RESEPI INI NIKEE MELETAKKAN SEDIKIT ISI IKAN MERAH....

JOM KITA MASAK;








 


















2 KEPING IKAN MERAH@ UDANG- HIRISKAN KUIB BAGI IKAN
2 SUDU BESAR REMPAH KARI IKAN
1 SUDU KECIL CILI GILING


BAHAN TUMBUK:

5 ULAS BAWANG KECIL
3 ULAS BAWANG PUTIH
SEDIKIT HALIA
1 SUDU KECIL HALBA CAMPUR
2 TANGKAI DAUN KARI



10 ULAS BAWANG KECIL MERAH
10 ULAS BAWANG PUTIH
SEDIKIT KAROT- KUIBKAN
SEDIKIT CILI HIJAU
SEDIKIT BENDI
CERI TOMATO
250 ML SANTAN
GARAM
PERISA
AIR ASAM JAWA
MINYAK UNTUK MENUMIS



CARANYA:



PIJARKAN PERIUK,LETAKKAN MINYAK ,MASUKKAN BAHAN PENUMIS DAN....MASUKKAN HALBA CAMPUR SERTA DAUN KARI...TUMIS SAMPAI GARING.
APABILA SUDAH GARINGKAN LETAKAN SERBUK KARI SERTA CILI GILING.....TUMISKAN LAGI SAMPAI PECAH MINYAK.
MASUKKAN SANTAN..SERTA AIR ASAM JAWA.....MASUKKAN GARAM DAN PERISA..LETAKKAN KAROT,BIRAJKAN SEBENTAR...
MASUKKAN IKAN SERTA YANG LAIN..TUNGGU HINGGA MASAK,
SESUAIKAN RASA DAN ANGKAT BOLEH DI HIDANGKAN BERSAMA NASI PANAS.



TIP;

JIKA INGIN KARI INDIA YG PURE....JANGAN MELETAKKAN SANTAN TADI AMBAIKAN MENCUKUPI AIR ASAM JAWA SERTA SEDIKIT AIR LAIN UNTUK MENCAIRKAN KUAH...




SELAMAT    MEMASAK!






 



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...