300 G TEPUNG GANDUM- SANGRAI 10 MINIT ATAU SEPARUH SAJA....
4 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG
2 SUDU BESAR GULA ICING
200 MENTEGA
1/2 SUDU TEH ESEN VANILA
2 BIJI KUNING TELOR
SEDIKIT PEWARNA LEMON
INTI NENAS- WARNAKAN MERAH DAN BULAT-BULATKAN
SUHU OVEN: 160 C-170 C@ IKUT OVEN KEPANASAN OVEN MASING-MASING....
BAKAR: 15- 20 MINIT
CARA:
KIRIMKAN.....BUTTER BERSAMA GULA SAMPAI BERKRIM..KACAU SEBENTAR!
MASUKKAN TELOR,GAULKAN SATU PERSATU...
GUNAKAN TANGAN ULI SAMPAI MEMBENTUK DOH...
REHATKAN DOH SEBENTAR....25 MINIT DI PETI AIS..
CANAIKAN DOH TERAPAKAN DENGAN ACUAN TAT NYONYA..YG DI CELUP SEDIKIT MINYAK SUPAYA TIDAK MELEKAT....
CANAIKAN HABIS...LETAKKAN INTI NENAS MERAH...
BAKAR HINGGA MASAK..
RENDAHKAN SUHU OVEN JIKA PERLU...
TAT INI AMAT GEBU..
ANDA TIDAK PERLU SANGRAI TEPUNG JIKA INGINKAN TAT SEDIKIT PEJAL....
SELAMAT MENGUKIS!
|
No comments:
Post a Comment