Thursday 20 August 2015

AYAM MASAK ROSE BALCKCURRANTS













SALAM  SEMUA!





AYAM MASAK ROSE ADALAH DALAM ERTI KATA LAIN AYAM MASAK MERAH.....KALI INI ADAPTASI RESEPI SAJIAN BONDA MEMENUHI CITARASA NIKEE KERANA RESEPI INI ADA KELAINAN..CURRANTS @ RESEPI....INI MEMASUKKAN KISMIS KE DALAM MASAKAN AYAM ROSE INI...

AYAM MASAK ROSE SEPERTI BIASA AMAT ENAK DI MAKAN BERSAMA NASI ARAB,LEMAK,NASI DAGING,NASI HUJAN PANAS,BERYANI MAHUPUN NASI MINYAK....


JOM..KITA CUBA-CUBA RESEPI INI..MANA TAHU BOLEH MEMENUHI CITARASA ANDA!







 















1 EKOR AYAM - POTONG 14
2 SENDUK CILI GILING
6 SUDU BESAR SOS CILI
6 SUDU BESAR SOS TOMATO
3 SUDU TOMATO PURI
1/2 TIN SUSU CAIR- NIKEE LETAK SANTAN KOTAK KECIL
3 BATANG SERAI- DI TITIK
3 SUDU BESAR BLACKCURRANTS@KISMIS HITAM
1 CAWAN AIR
MINYAK- UNTUK MENUMIS



BAHAN TUMIS:



1 BIJI BAWANG BESAR- D HIRIS HALUS
2 ULAS BAWANG PUTIH- DIHIRIS
2 INCI KAYU MANIS
2 BIJI BUNGA LAWANG
3 BIJI BUAH PELAGA
3 BIJI CENGKIH

BAHAN KISAR:


4 BIJI BAWANG BESAR
4 ULAS BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA
- SEMUA DI KISAR HALUS



CARA MEMASAK:




PANASKAN MINYAK....GORENGKAN AYAM SEPARUH MASAK..NIKEE GAULKAN GARAM KUNYIT BERSAMA...

AMBIL LEBIHAN MINYAK AYAM MASUKKAN BAHAN TUMIS,CURRANTS DAN  BAHAN KISAR.MASAK SAMPAI GARING.

MASUKKAN CILI KISAR,SERAI..GORENGKAN SAMPAI TERBIT MINYAK...

APABILA GARING,MASUKKAN SOS CILI,TOMATO SERTA ....DAN 1 CAWAN AIR..DIDIHKAN

MASUKKAN AYAM...KACAU RATA.


TUANGKAN SUSU CAIR....TOMATO PURI..GAULKAN MESRA TUNGGU KUAH PEKAT...MASUKKAN PERASA,GARAM,GULA DAN SESUAIKAN RASA....
TABURKAN BLACKCURRANTS SEBELUM DIHIDANGKAN....



SELAMAT MEMASAK!






 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...