Wednesday, 15 February 2012

PUFF TUNA BERKARI




SALAM SEMUA..
MALAM NI TANGAN GATAL SIKIT..NAK MENAYANG PUFF TUNA BERKARI YANG DIBAKAR FRESH DARI OVEN PETANG TADI..ALAHAI SEMUA TAUKAN DALAM SEMUA BLOG MASAKAN ADER DITUNJUKKAN PUFF YG MUDAH DAN SIMPLE DISEDIAKAN......LAYAN RESEPI DIBAWAH...

Bahan untuk kulit;

1 bungkus kulit puff pastry;jenama KAWAN
-DIBIARKAN DI SUHU BILIK SUPAYA SENANG NAK DICANAI DAN DILIPAT.

Bahan untuk inti;

2 tin ikan tuna dlm tin;disejatkan airnya,
1 biji bawang besar-di cincang halus
1biji bawang putih
1 tangkai daun kari
2 sudu makan rempah kari ikan..dibancuh dgn sedikit air
2 sudu teh sos tiram
1 batang karot -di potong dadu halus
sedikit garam&gula
sedikit hirisan daun bwg dan daun sup@ ketumbar.
sedikit minyak utk menumis.
2 sudu kecil cili giling @ boh
CARA BUAT INTI;

1- PANASKAN MINYAK TUMISKAN BAWANG PUTIH DAN MERAH..SAMPAI WANGI.MASUKKAN SEDIKIT CILI GILING KACAU SAMPAI GARING MASUKKAN DAUN KARI.
2-KEMUDIAN MASUKKAN REMPAH KARI,,TUNGGU SAMPAI GARING DAN WANGI MASUKKAN PULA KAROT YG DIDADU...TUNGGU SAMPAI KAROT LEMBUT@ MASUKKAN SEDIKIT AIR.
3-BILA KAROT SUDAH LEMBUT & AIR SUDAH KERING,IKAN TUNA DI MASUKKAN....DALAM PADA ITU..SOS TIRAM ,GARAM & GULA PULA DIMASUKKAN...LAST SEKALI DAUN BWG SERTA DAUN SUP TADI...APABILA AGAK KERING DAN GARING ANGKATKAN & DIBIARKAN SEJUK.


CARA MELIPAT PUFF DAN MEMASUKKAN INTI;
1-Canai puff pastry  sedikit nipis...kemudian di masukkan inti di tengah-tengahnya...kemudian dilipatkan kedua-dua hujung ..di sekeliling tepi lipatan puff tadi letakkan sedikit egg wash@ air supaya lipatan tak terbuka apabila di bakar....tepian puff akan kelihatan berselerak dan kurang cantik..jadi potonglah ikutan corak yg anda ingini@ tekan dgn ujung garpu jer...
naa..dah siap..berus sedikit egg wash dan taburkan kacang badam keping@ taburkan bijan@ aturkan serbuk paprika terpulanglah  pada kreativiti anda...bakar pada suhu 160c selama 15-20minit sampai garing ..

Enjoy Semua ... :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...