HARI NAK UJAN KAT LUAR TU..JADI SAMBIL LEPAK NI LAYAN LAH N3 KALI..3....SERONOK..SEBAB DAH TAKYAH MASAK PETANG NI..YAYA PUN DAH PEKENA MEE NIKEE KUL 11 PAGI TADI...ALHAMDULILLAH YAYA KE SKUL...PERUT DAH PUN KENYANG.
SAMBAL UDANG TU TAKDER YG SPESIAL PUN..SAJER NAK TAYANG...BAGI YG SELALU BUAT SAMBAL TUMIS MESTI CKP APERLAH MINAH NI...MASUK RESEPI YG SEMUA DAH EXPERT..
TAHU TAK KESEDAPAN SAMBAL UDANG TU TERLETAK PADA AIR TANGAN SI JURUMASAKNYER DAN ATAS KEPEDASAN CILINYER.
UNTUK PENGETAHUAN SEMUA..CILI KERING DI ATAS NIKEE BELI DKT HOMETOWN KOTA BHARU..YG LEBAR SERTA BESAR CILI MMG CUN KALOR DIA..DAN TIDAK ADER KEPEDASAN YG MELAMPAU....
LAGI SATU BELACAN...UTK SAMBAL TUMIS NIKEE PAKAI SERBUK BELACAN YG BERJENAMA TAN KIM HOCK(SERBUK BELACAN)..DPT DI BY DI GIANT @ MANER2 HYPERMARKET....NAPER PAKAI SEBUK BELACAN SBB MUDAH ..& TUMISAN TAK TERASA PAHIT KALAU TERLEBIH LETAK BELACAN FRESH.
ANDAI KATA PKAI SERBUK BELACAN..CUMER MASUKKAN 1 SUDU MAKAN DAH PUN MEMADAI
JOM TENGOK RESEPI...
BAHAN;
1/2 kilo udang segar;di besihkan dgn cuka makan;hilanhkan hanyir
1 biji bwg bsr merah
2 ulas bwg putih
1 sudu makan serbuk belacan@ 1 inci belacan segar.
1cwn cili kering giling
1 keping asam keping@ sedikit air asam jawa
3 sudu makan tomato sos
sedikit garam .gula
sedikit minyak utk menumis
1 labu bwg besar kuning-mayang bulat2.
CARA;
MASUKKAN MINYAK DLM KUALI..TUMISKAN BWG PUTIH DAN MERAH SAMPAI GARING.....APBILA DAH GARING LETAKKAN TERUS CILI KERING..GORENG SAMPAI GARING DAN PECAH MINYAK.MASA NI LETAKKAN SEDIKIT GULA UTK MENCEPATKAN PROSES CILI PECAH MINYAK..
MASUKKAN UDANG...GAULKAN SEKEJAP...KALAU SUKA LETAKKAN SEDIKIT AIR ASAM @ AIR JER....
LEPAS TU...MASUKKAN ASAM KEPING,KALAU DAH MASUK AIR ASAM JGN LETAK ASAM KEPING LAGI OK..MASAMK LAK..
MASUKKAN TOMATO SOS,GARAM DAN GULA......SECUKUP RASA.
LAST SEKALI JGN LUPA BWG YG DI MAYANG OK......ENJOYYY..
P/S;-NAK TAHU KENAPA LETAK TOMATO SOS..KATA MUMMY..KALAU CILI TERLAMPAU PEDAS SOS TOMATO TU PENAMBAT RASA....
NILAH SEDIKIT RAHSIA YG DIAJAR OLEH MAK MERTUA KITA...HARAP DAPT DI KONGSI DENGAN SEMUA.
No comments:
Post a Comment