Sunday 12 February 2012

TURKEY HAM& GLAZE ONION QUICHES

Hai! hari sempat gak nk masukkan foto dari simpanan lalu yg tersimpan di dlm computer.Inilah quiche@ dalam bahasa melayu.....tat  yg rasa masin pedas bukan yg manis rasanyer.Quiche ni mat salleh makan dengan salad sebagai sayur sampingan sebabnya..quiche ni terlampau kaya dengan rasa telor,susu@ pun rasa cream fresh yg di gunakan dlm intinya..jadi salad tu potong rasa mual quiche tu ler....
Nikee...selalu juga buat kalau boring tak bole selalu gemuk nanti..Ok bagi yg nk try boler layan resepi di bwh ni....boleh dimkn dgn sos cili,mayo@ aper jer sos yg anda gemari..layan resepi.

BAHAN-BAHAN
KULIT TAT:

11/4 CWN TPG GANDUM
90G BUTTER YG SEJUK DR FRIDGE-POTONG DADU
1 BIJI KUNING TELOR
1-2 SUDU BSR AIR AIS.

CARA;

1-Putarkan semua adunan ni ke dalam food prossesor kalau ader kalau tak gaulkan tpg dgn butter dahulu mcm buat karipap tu...barulah di masukkan air ais..uli sampai sebati dan rehatkan doh selama 1jam didlm peti ais..telor tadi pun gaulkan sekali dlm adunan tpg tu yer..jgn lupa.

INTI
5 KEPING TURKEY HAM-BOLER GANTIKAN DGN BEEF SAUSAGE KALAU SUKA
1 BIJI BWG BESAR-POTONG DADU-DI GORENG SEDIKIT SEHINGGA LAYU DAN SEDIKIT GARING DI DLM KUALI
3 SUDU BSR MENTEGA

CARA;

Turkey ham di potong dadu dan campurkan dgn bawang yg di gorengkan tadi di dlm satu bekas serta ketepikan.

FILLING;

4 BIJI TELOR AYAM -gred a@ b
1 CWN HEAVY CREAM@ susu kotak
1 SUDU KECIL GARAM
SEDIKIT LADA SULAH

CARA;


Didalam satu bekas satukan semua bahan dan ketepikan

CARA MEMBUAT DAN MEMBAKAR KULIT TAT;
Panaskan oven pd suhu 180c....gunakan acuan tat spt yg dlam foto tu,canaikan doh dr peti ais senipis yg di ingini kemudian letakkan didalam acuan tat..bakarlah selama 10-15mins.
utk membakar kulit tat ni.kita kenalah gunakan cara blind bake(cucuk permukaan tat tadi dgn garpu dan bakar menggunakan kcg ijau2@ merah yg dialas kertas timah@baking sheet) cara mcm ni digunakan utk menjadi kan kulit tat cantik dan rata supaya senang nk di isikan inti tadi..............

Isikan inti turkey tadi..kedalam tat yg siap dibakar selama 10 minit,sebanyak satu sudu besar di ikuti pula dengan adunan filling kastad telornya....bakar kembali di dalam oven selama 15-20 minit sehingga masak.

Dalam menyediakan quiches memang rumit tapi sbb enak sebagai makanan chemilan pd waktu minum ptg...selamat mencuba...bye!

p/s;-quiches intinya bole di gantikan dengan pelbagai bahan maskan yg di sukai sardin,tuna,sausages,sayuran,ayam.dagin terpulang tapi gitulah basic dlm membuat quiche.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...