Monday, 27 February 2012

VERCIMILLI AGLIO OLIO






 SALAM...
PEKABAR SEMUA HARI..NI...SEHARI NI RASA TAK SEDAP BADANLAH....MUNGKIN ASYIK LEPAK DI RUMAH.MINGGU LEPAS LAK G MAKAN KENDURI APA LAGI PEKENA NASI KAW2....
UNTUK PENGETAHUAN SEMUA KAMI MEMANG TAKUT MAKA NASI HARI2,BOLER MENGUNDANG SAKIT YG MACAM2...UDANG,SOTONG,IKAN KERING JARANG ADER DLM MENU,TAPI TEKAK MELAYU SESEKALI TERBABAS GAK...

MENU KAT ATAS TU SEBENARNYA..DAH ABIS IDEA FIKIR NAK MASAK APER....YAYA ANAK  POMPUAN KITA TU BELASAH JER SEMUANYER OK MAMA..JANJI MAKAN..
JOMLAH LAYAN RESEPI  ....

BAHAN-BAHAN

200G VERCIMILLI PASTA;DI CELUR@REBUS SAMPAI MASAK
5 BIJI BWG PUTIH-CINCANG HALUS
2 BIJI BWG MERAH KECIL;OPTIONAL
1 SUDU MAKAN LADA HITAM-DITUMBUK HALUS
2 SUDU MAKAN DRY CRUSH CILI-CILI KERING YG SELALU SPRINKLE ATAS PIZZA
3 BIJI FRESH TOMATO-POTONG DADU
1 BATANG CILI MERAH BESAR;BUANG BIJI POTONG KECIL2
SEDIKIT GARAM.GULA.SERBUK PERASA DAN SEDIKIT AIR
MINYAK ZAITUN@BUTTER UTK MENUMIS.

CARA;
MACAM BIASA APABILA PASTA DAH MASAK DI CELUR TADI..KETEPIKAN SEBENTAR.PANASKAN MINYAK TERUS TUMIS BWG PUTIH SAMPAI GARING.LEPAS TU MASUKKAN PASTA...KACAU BERSAMA TOMATO,CILI KERIN,CILI MERAH.CRUSH BALCK PEPPER......MASUKKAN AIR..JANGAN LUPA MASUK SERBUK PERASA,GARAM DAN SEDIKIT GULA.ANGKAT DAN HIDANGKAN PANAS2.

P/S;BOLER GAK MASAK NI LETAK SOTONG....SEAFOOD LA YG PELBAGAI..BOLE GAK LETAKKAN DAUN BWNG..PASLEY UTK PENAMBAT RASA TERSERAH...SELAMAT MAKAN DAN MEN CUBA....ADIOS.








No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...