Monday 19 March 2012

FIESTA...NASI KERABU KELANTAN.

FIESTA...MANIA..SEDAP

SALAM...

SEBENARNYER FOTO NASI KERABU NI DAH LAMER TERSELIT DLM FOTO FAILING..CUMER TAK DAPAT NAK MASUKKAN JER..MALAS NK MENAIP PUN..

MENU KALI NI SEBENARNYER..RESEPI MAMA SAYA YG MMG FREE..GULA..
WALAUPUN KAMI NI DARI KB..TAPI MANIS-MANIS SANGAT MMG KAMI TAK GEMAR SANGAT..


LAYAN RESEPI NI....


ULAM;


KOBIS
TIMUN
PUCUK SELOM
DAUN KESOM
TAUGEH
BUNGA KANTAN
SERAI
KCG PANJANG


LAUK SAMPINGAN;

AYAM PERCIK
DAGING BAKAR
IKAN CELUP TEPUNG
SOLOK LADA
KEROPOK  IKAN
BWG JERUK
BUDU+ASAM LIMAU+CILIPADI


TUMISAN SANTAN;

3 SUDU MKN CILI GILING
4 BIJI BWG MERAH
2 BIJI BWG PUTIH
1 BTG SERAI DI KETUK
SANTAN DR 1 BIJI KELAPA
2 CM BELACAN
1 KPG ASAM KEPING
GARAM
GULA
SERBUK PERASA
SEDIKIT MINYAK TUK MENUMIS

CARA;

1-  MULA2 HANGATKAN SANTAN PEKAT DI DLM PERIUK...TUNGGU SAMPAI SANTAN PECAH MINYAK.....TAPIKAN CARA NI LAMBAT..JADI PALING MUDAH..HANGATKAN MINYAK
2-  KISAR HALUS BWG TADI BERSAMA BELACAN.......TUMISKAN SAMPAI WANGI...MASUKKAN CILI  GORENG SAMPAI TERBIT MINYAK...
3- MASUKKAN SERAI KETUK TU....ASAM KEPING SERTA SANTAN PEKAT..
4- TUNGGU SAMPAI MENDIDIH SANTAN DAN TERBIT MINYAK...APABILE DAH OK.. MASUKKAN LAH GARAM GULA DAN SERBUK PERASA...
5- UTK TUMISAN NI..KITA BOLEH GAK MASUKKAN 3 SUDU BUDU...NI ALTERNATIVE BAGI YG TAK SUKA MKN BUDU...FRESH TU..KALAU LETAK BUDU KURANGKAN LAH JUMLAH GRAMNYER OK..
7- DAH TU BIAR SEKUJAP SAMPAI SEBATI..ANDAI KATA TERLAMPAU PEKAT TUMISAN BOLER LETAK SEDIKIT SANTAN CAIR...
8- BOLER ANGKAT ...

SAMBAL KELAPA;

KELAPA PARUT- 1 BIJI KELAPA
10 EKOR IKAN KEMBUNG BAKAR
4 ULAS BWG PUTIH
1 SUDU MAKAN LADA HITAM
HIASAN- BWG BESAR DI MAYANG HALUS
CILI PADI -DI MAYANG HALUS

CARA;

GORENGKAN KELAPA TADI SAMPAI GARING ..
TUMBUKKAN BWG TADI BERSAMA LADA HITAM DAN IKAN BAKAR SAMPAI LUMAT
MASUKKAN GARAM SEDIKIT GULA...GAULKAN KELAPA TADI..ATAU PUN BOLER DI TUMBUK SEDIKIT...GAULKAN RATA2..

NASI-
 DI TANAK SEMPURNA BERSAMA DGN SEDIKIT PEWARNA BIRU @ BUNGA TELANG
ADA YG SUKA NASI DI TANAK DGN SERAI..DAN MASUKKAN DAUN LIMAU PURUT SEBELUM NASI TADI KERING..

HAL AYAM PERCIK TUNGGU N3 AKAN DYG OK..SAMA GAK.... DGN SOLOK LADA...


BAHAN IKAN CELUP TEPUNG;

5-6 EKOR IKAN KEMBUNG
1 -2 CWN TPG BERASEDIKIT SERBUK KUNYIT
SEDIKIT KAPUR MAKAN;MBIK AIR
SEDIKIT AIR BIASA
GARAM
CARA;  CAMPUR SEMUA BAHAN MCM BUAT TPG GORENG PISANG...CELUP IKAN GORENG SAMPAI GARING MCM GORENG PISANG OK...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...